Byggnads lanserar material för gravida byggnadsarbetare

Byggnads satsning på en mer jämställd byggbransch fortsätter. Nu släpper facket informationsmaterial om att vara gravid eller ammande på en byggarbetsplats.

Publicerad:

Byggnads lanserar nu information för gravida och ammande på byggarbetsplatser. Det innehåller upplysningar om riskbedömning, åtgärder och förbjudna arbeten för gravida och ammande på byggarbetsplatser.

– Det här är ett viktigt steg framåt för jämställdheten i byggbranschen. I dag är kunskapen för låg. Jag har fött två barn sedan jag blev byggnadsarbetare. Det förvånade mig hur lite information som fanns om arbetsmiljö för gravida. Jag hoppas att den här broschyren kommer finnas i varenda byggbod i Sverige, säger Isabelle Lundberg från Näta, Byggnads kvinnliga nätverk.

Byggbranschen är tydligt mansdominerad. För att öka jämställdheten driver Byggnads ett aktivt arbete kring att förändra normer och villkor. Nu är det allt fler kvinnor som väljer att bli byggnadsarbetare. På bara fyra år har antalet kvinnliga medlemmar i Byggnads dubblerats. Även andelen kvinnliga elever på byggprogrammet ökar.

– Sverige ska byggas av hela befolkningen, inte bara halva. Det finns ett tydligt behov att öka kunskapen och förändra attityder kring graviditet på byggena. För mig är det självklart att oavsett om man är gravid, ammande eller inte ska man kunna känna sig trygg på sin arbetsplats, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.

Informationsmaterialet är en satsning på ökad jämställdhet och för bättre arbetsmiljö. Det riktar sig särskilt till gravida, skyddsombud och arbetsgivare men även till alla byggnadsarbetare som vill lära sig mer.

  • Gravid eller ammande på jobbet (1,43 MB)

    Den här broschyren ger dig, din arbetsgivare och ditt skyddsombud information om vilka risker som är viktiga att tänka på när du är gravid eller ammar. Med kunskap om riskerna kan de undvikas och förebyggas för ett tryggt arbetsliv.

    Broschyren Gravid eller ammande på jobbet
Uppdaterad: