Byggnadsarbetare

Kollektivavtal ger schyssta villkor för byggnadsarbetare

I dag är det kollektivavtalets dag. Kollektivavtalet är en överenskommelse mellan en fackförening och arbetsgivaren. Det ger byggnadsarbetarna större trygghet och inflytande. Företag som tecknat avtal har dessutom bättre lönsamhet på sikt. Som konsument och upphandlare är det därför viktigt att välja företag med kollektivavtal. Oavsett om det är en stor upphandling eller bara ett badrum som ska fräschas upp.

Publicerad:

Är du anställd?

Kolla alltid att det finns avtal på din arbetsplats. Då har du grundläggande trygghet. Vill du vara helt trygg, gå med i facket. Finns inget avtal på ditt jobb kan Byggnads hjälpa till att förhandla fram ett. Läs mer om vad det innebär att vara medlem i Byggnads.

Är du företagare?

Teckna kollektivavtal för att konkurrera med kvalitet istället för dumpade löner och villkor för dina anställda. Företag som tecknat avtal har dessutom bättre lönsamhet. Mer om vad det innebär att teckna kollektivavtal finns här.

Är du beställare eller privatperson och ska anlita hantverkare?

Utnyttja din konsumentmakt och anlita alltid företag med kollektivavtal när du köper varor eller tjänster. Det är schysst för båda parter.

Kollektivavtal = schyssta villkor

  • En arbetsgivare med kollektivavtal betalar avtalsenlig lön (löneförhöjning varje år).
  • En arbetsgivare med kollektivavtal har försäkring för sina anställda.
  • En arbetsgivare med kollektivavtal avsätter pension till sina anställda.
  • En arbetsgivare med kollektivavtal konkurrerar på lika villkor.
Uppdaterad: