Pengar

Fotograf: Maria Eklund, Creative Commons (BY/SA 2.0)

Nu höjs lönerna på samtliga avtal

Nya löner är framförhandlade på samtliga avtal.

– Snart har Byggnads medlemmar fått hela den extra pensionsavsättning vi avtalade fram under avtalsrörelsen 2017. Se till att få den löneförhöjning du ska ha i maj, så tar vi nya tag inför avtalsrörelsen 2020, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

Publicerad:

Rapportera in rätt lön

För att du ska få rätt medlemsavgift behöver du meddela rätt lön. Uppdatera dina uppgifter på Mina Sidor eller be Byggnads medlemscenter ringa upp dig genom att fylla i kontaktformuläret via chattboten i det högra hörnet. Med rätt kontaktuppgifter får du dessutom bättre service och senaste nytt om löner och villkor!

Nya löner för dig som jobbar på Byggavtalet

Årets lönehöjning är den sista av tre från avtalet som Byggnads och Sveriges Byggindustrier tecknade under avtalsrörelsen våren 2017. Värdet på treårsavtalet var 6,5 procent. Och den är gången gäller alltså lönelyftet från den 1 maj i år till den sista april 2020.

Den utgående lönen för yrkesarbetare som går på Byggavtalet höjs med 3:73 kronor i timmen eller 649 kronor i månaden. Den nya grundlönen justeras till 163:50, vilket innebär att den ökar med 4 kronor i timmen. Grundlönen ska höjas till 28 449 kronor.

Nya löner för glasmästeriarbetarna

Årets lönehöjning har sin grund i det treåriga avtal som Glasbranschföreningen och Byggnads tecknade 2017. Höjningen i år är den tredje och sista i det avtalet.

Den utgående lönen höjs med 3:65 kronor i timmen eller 635 kronor i månaden. (För yrkesarbetare blir den nya grundlönen 162:85 kronor i timmen. En uppgång från 159:20 kronor som är nuvarande nivå).

Nya löner för maskinförarna

Arbetsgivarparten Maskinentreprenörerna och Byggnads enades 2017 om ett treårsavtal för maskinförarna. Den 1 juni är det dags för den tredje och sista höjningen. Den nya lönenivån gäller fram till den sista maj nästa år. Hur det blir med lönerna efter det kommer bestämmas av den kommande avtalsrörelsen under våren 2020.

Den utgående lönen för fullbetalda maskinförare höjs med 3:73 kronor i timmen eller 649 kronor i månaden. (Ny grundlön är 163:50 kronor i timmen eller 28 449 kronor i månaden).

Nya löner för plåtslagare

2017 tecknade Byggnads och arbetsgivarparten Plåt- och Ventföretagen ett treårigt avtal för landets plåtslagare. Nu är det dags för lönepåslaget som gäller för det tredje och sista året i treårsavtalet.

För yrkesarbetare ska den utgående lönen höjs med 3:60 kronor i timmen eller 626:40 kronor i månaden. För övriga inte yrkesutbildade med mer än två års erfarenhet i jobbet ska lönen öka med 3:40 kr/tim eller 591:60 kr/mån. Och för de utan yrkesutbildning som arbetat som plåtslagare kortare tid än två år gäller 3:20 kr/tim eller 556:80 kr/mån.

Nya löner för VVS och kyla

2017 skrev Byggnads och VVS Företagen under ett treårigt Teknikinstallationsavtal. Ett avtal som var värt 6,5 procent på tre år. Och nu är det alltså dags för det tredje och sista lönelyftet som regleras av avtalet från 2017. Löneökningen träder i kraft den första maj och avtalet gäller fram till den sista april nästa år.

För fullbetalda yrkesarbetare med fast lön ska den utgående lönen höjs med 3:93 kronor i timmen eller 684 kronor i månaden.

Frågor om löner?

Har du frågor om löner, ackord eller prislistor så kontakta facklig förtroendevald på din arbetsplats, Byggnads i din region eller medlemscentret Byggnads Nu.

Uppdaterad: