DIgitalt möte.

Byggbranschen i möte med arbetsmarknadsministern

Under tisdagseftermiddagen deltog Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i ett möte med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och Byggföretagens VD Catharina Elmsäter-Svärd. På agendan stod ett digitalt arbetsplatsbesök på Norviks hamn utanför Nynäshamn samt samtal om branschens arbete för att hindra smittspridning och hur coronapandemin påverkar byggbranschen.

– Vi har arbetat aktivt med att hindra smittspridning på våra arbetsplatser, bland annat genom att ta fram ett antal riktlinjer. Byggnadsarbetare kan inte jobba hemifrån och det är bra att det uppmärksammas och att politiken visar intresse, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Många branscher har drabbats hårt ekonomiskt av coronakrisen och byggbranschen är inget undantag. Under april i år var det 1 025 byggnadsarbetare som varslades. Motsvarande siffra förra året var 287. Byggnads har tidigare varnat för att om inget görs riskerar branschen se fler konkurser redan i sommar.

– Vi måste hålla hjulen snurrande, annars kommer vi få bestående skador på samhälle och ekonomi. Här har det offentliga ett avgörande ansvar som stora upphandlare av byggtjänster. Nu är inte läge att senarelägga byggnationer och upphandlingar, tvärtom, säger Johan Lindholm.

Byggnads har redan tidigare gått ut med skarpa krav på politiken på hur stat, region och kommuner kan milda krisen och säkerställa att det finns en livskraftig bransch kvar när ekonomin ska startas upp igen.

– Det finns ett liv efter Corona och byggbranschen har en extremt viktig roll när ekonomin ska starta upp igen. Därför måste vi satsa allt för behålla kompetensen och anställda i branschen, som snabbt kan komma tillbaka till jobb när krisen är över, säger Johan Lindholm.

Uppdaterad: