Fotograf: Terese Perman

Byggnads fortsätter gå mot trenden – ökar för fjärde året i rad

2019 blev ett rekordår för Byggnads. Som enda fackförbund inom LO ökar Byggnads i medlemsantal för fjärde året i rad. Organisationen växte med 1 553 medlemmar. Byggnads har även ökat i de prioriterade grupperna kvinnor och unga. Totalt har Byggnads nu 104 283 medlemmar och är det fjärde största LO-förbundet.

Publicerad:

– Att det går såhär bra för Byggnads är ingen slump. Vi har tagit stora kliv de senaste åren. Idag har vi en vässad organisation där alla har ögonen på bollen. De fina resultaten är svart på vitt att vi valt rätt väg och att vi står starka inför framtiden. Men vår förändringsresa slutar inte här. Nu skruvar vi upp tempot och fortsätter driva på för förändring i hela branschen, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Även satsningen på att få in fler kvinnor och unga i Byggnads har gett resultat. Andelen kvinnliga medlemmar har ökat. Under 2019 utgjorde antalet kvinnliga medlemmar nästan två procent. Och närmare 30 procent av hela medlemskåren är under 30 år. Jämfört med 2018 är det en ökning med 609 personer.

– Byggnads har drivit på för att få bukt med machokulturen och få kvinnor at vilja stanna kvar i branschen i många år. Nu ser vi att det gett resultat. Attityderna har förändrats. Fler kvinnliga byggnadsarbetare väljer att jobba kvar och antalet kvinnliga medlemmar i Byggnads ökar. Det här bådar gott inför avtalsrörelsen, säger Johan Lindholm.

Fakta: Så mycket har Byggnads ökat per år

2016: + 322 medlemmar
2017: + 480 medlemmar
2018: + 583 medlemmar
2019: + 1 553 medlemmar

Uppdaterad: