Johan Lindholm

LAS-frågan: Byggnads håller fast vid överenskommelsen inom LO

Byggnads kommenterar LAS-frågan med anledning överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal.

Publicerad:

– Ledningarna för IF Metall och Kommunal får svara inför sina medlemmar om det vägval de gjort i LAS-frågan. Byggnads håller fast vid den överenskommelse som finns inom LO och vi är av uppfattningen att den överenskommelse som nu finns om LAS inte kan ligga till grund för lagstiftning, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

– Kommunal och IF Metall stänker nu vigvatten på en överenskommelse som får konsekvenser för andra branscher än bara deras egna. Jag är besviken över att sammanhållningen inom LO inte var starkare och att man inte kunde hitta en kompromiss som hela LO kunde acceptera, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

– Svenska modellen innebär att fackförbund träffar överenskommelser med sin motpart. Men att politikerna vill trä den överenskommelsen som en tvångströja över samtliga branscher är helt galet och vittnar om brist på förståelse för hur arbetsmarknaden fungerar. Vi måste komma ihåg att det är där grundfelet ligger, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Vad betyder det här för samarbetet inom LO framöver?

– Det är för tidigt att säga. Det är ingen hemlighet att det var ansträngt tidigare och jag har svårt att se att den här nyheten skulle göra den situationen bättre. Nu måste vi analysera den här nya överenskommelsen och vilka effekter den skulle kunna få för övriga på arbetsmarknaden, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Uppdaterad: