1 maj

Uttalande från förbundsfullmäktige: Släng LAS-utredningen i papperskorgen

Publicerad:

Inom de närmsta dagarna presenteras resultatet av den utredning regeringen tillsatt för att förändra lagen om anställningsskydd (LAS). En konsekvens av den politiska överenskommelse som brukar kallas Januariavtalet.

Att överhuvudtaget tillsätta utredningen måste räknas som ett av de största misstagen en socialdemokratiskt ledd regering gjort. I ljuset av den coronapandemi vi nu befinner oss i framstår beslutet som än mer verklighetsfrånvänt.

Coronapandemin har med all önskvärd tydlighet visat hur sårbara vi är som samhälle när tryggheten för den enskilde urholkats. Många pekar exempelvis på att de osäkra anställningarna inom äldrevården var en bidragande faktor till att smittan spreds bland våra gamla.

Efter årtionden av avregleringar och liberaliseringar är behovet av ökad trygghet för den enskilde uppenbart. Att då presentera en utredning som innehåller allvarliga inskränkningar i den enskilde arbetstagarens anställningstrygghet är fullkomligt huvudlöst.

Byggnads samlade förbundsfullmäktige kräver att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och hela regeringen lägger LAS-utredningen där den hör hemma. I papperskorgen!

Uppdaterad: