Cementa i Slite.

Cementa i Slite.

Fotograf: Helen Simonsson, Creative Commons (BY, SA)

Byggnads kommenterar Cementa-mötet 4 augusti

Byggnads ordförande Johan Lindholm kommenterar dagens möte om Cementa med näringsminister Ibrahim Baylan och bostadsminister Märta Stenevi.

Publicerad:

”Byggnads ser med stor oro på vad en betongbrist skulle innebära för byggandet. Samtidigt måste brytningen kunna uppfylla de miljökrav som finns. Det är det enda hållbara på sikt, även för tillgången på jobb.

Vi har under hela sommaren haft tät kontakt med regeringen och näringsdepartementet och sett till att de arbetat hårt för att hitta en lösning på problemet. 

Jag har idag varit på möte med näringsminister Ibrahim Baylan och bostadsminister Märta Stenevi för att få ytterligare information. Där har jag framfört den oro som idag finns hos våra medlemmar för eventuella varsel. Jag var tydlig med att en lösning behöver presenteras så fort som möjligt. Under mötet bestämdes att ses igen inom kort för ett diskutera resultaten av den konsekvensanalys som regeringen beställt.

Den här krisen är inte partipolitisk eller en höger-/vänsterfråga. Men nu är den här och alla aktörer behöver samla sig för att hitta en lösning akut. Det är oacceptabelt att Sveriges betongförsörjning är så här känslig. Med allt samhällsbyggande som nu behövs, kommer vi i stället göra oss beroende av utlandet om vi stoppar verksamheten med så kort varsel. Det är ett politiskt självmål! Någon form av självbevarelsedrift borde vara på sin plats. Det har vi inte minst fått erfara under pandemiåret.”

Uppdaterad: