Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare

Byggnads vinner principiellt viktig dom mot litauiskt bolag

Det traktamente som enligt litauisk lag ska betalas till litauiska arbetare som arbetar i Sverige kan inte betraktas som lön. Det klargjorde igår Arbetsdomstolen i en principiellt viktig dom. Företaget ska betala lön enligt kollektivavtalet och den så kallade utstationeringsersättningen ska betalas utöver lönen.

Publicerad:

Arbetsdomstolen ger därmed Byggnads rätt i tvisten mot företaget UAB Laivsta, som med sammanlagt 19 anställda utförde byggnadsarbeten under 2019 vid Skeppsbron i Jönköping. Arbetarna har under tiden betalats för låga timlöner. Den lägsta så låg som på 5,59 Euro, i stället för kollektivavtalade dryga 161 kronor i timmen. Arbetarna har också arbetat första maj, Kristi himmelfärdsdag, nationaldagen och midsommarafton utan avtalsenlig helglön.

– Det här är ett viktigt klargörande som täpper till ett kryphål vissa företag från Litauen försöker använda. Men nu sätter domstolen stopp. Affärsmodellen för företag i byggbranschen ska inte vara fusk och trixande med olika lagar och regler inom EU. När ett företag skriver under kollektivavtalet ska det följas i sin helhet, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

UAB Laivsta ska efter domen betala 100 000 kronor i skadestånd till Byggnads för brott mot kollektivavtalet.

Länk till dom i Arbetsdomstolen: http://www.arbetsdomstolen.se/upload/pdf/2021/42-21.pdf

Uppdaterad:
Kategorier: