Pensionär

Debatt: Pensionssystemet måste sluta straffa utslitna löntagare

Vi har i dag ett pensionssystem som straffar de som slitit ut sig på jobbet. Det måste förändras! Pensionerna måste högst upp på den politiska dagordningen. Alla har rätt till en trygg pension! Dessa frågor debatterar vi i dag i Göteborgs-Posten ihop med Sineva Ribeiro från Vårdförbundet.

Publicerad:

Tillsammans representerar vi över 220 000 medlemmar i till synes vitt skilda branscher. Men när vi som fackföreningsledare jämför våra medlemmars vardag ser vi många likheter. Det spelar ingen roll om man är på en liten byggarbetsplats eller ett stort universitetssjukhus. Frågan om pensionerna är på allas läppar. Oron för hur ett slitsamt jobb ska påverka ålderdomen går som en röd tråd genom den svenska arbetskraften, oavsett om det är arbetare eller tjänstemän.

Arbeten kan påverka på olika sätt och en sjukskrivning kan bero på många saker. Trasiga knän efter för många tunga lyft, utbrändhet efter ett alltför stressigt schema eller helt enkelt bara en sjukdom som inte beror på något annat än otur.

Och för den som är sjukskriven blir sjukersättningen pensionsgrundande i stället för lönen. Den som arbetat så hårt att den till råga på allt blivit fysiskt utsliten ska alltså straffas med lägre pension? Det kan vi aldrig acceptera.

En sjukskrivning kan hända oss alla, och du måste kunna lita på samhällets stöd om det skulle hända dig.

Men så är det inte i dag. I stället har vi ett pensionssystem som straffar de som slitit ut sig på jobbet. Skapat av politiker som enbart verkar kunna enas om att höja pensionsåldern, inte hur vi ska fånga upp de som inte orkar hela vägen fram.

Det måste förändras. Pensionerna måste högst upp på den politiska dagordningen. Alla partier har ett ansvar att se till landets och invånarnas bästa.

Några av Nordens lägsta pensioner

Vi kräver ett reformerat pensionssystem som kraftigt höjer pensionerna för låg- och medelinkomsttagare och samtidigt säkerställer att de med slitsamma yrken kan gå i pension när kroppen säger ifrån, utan att riskera att bli fattigpensionär.

Så skapar vi ett rättvist pensionssystem:

  • Inför en ventil som gör det möjligt för den som är utsliten att gå i pension i förtid – utan att riskera att bli fattigpensionär. Då krävs en förändring av de extremt hårda krav som finns i dagens sjukförsäkring. Arbetsprövningen för den som fyllt 61 år bör endast göras mot individens arbetsgivare. För den som är arbetslös bör arbetsprövningen i stället göras mot individens yrke.
  • Straffa inte den som varit ofrivilligt borta från arbetsmarknaden. Är du borta från ditt arbete på grund av sjukdom, föräldraskap eller arbetslöshet ska din pensionsavsättning baseras på din lön och inte din tillfälliga ersättning. Alla har rätt till en trygg pension!

Byggnads nya rapport ”Knegarpension – kompensation för hårt arbete” visar att det är möjligt, och i vårt grannland Danmark genomfördes nyligen en stor pensionsreform just med syftet att kompensera de som arbetat hårt ett helt liv.

En svensk garantipensionär får inte ens hälften av vad hen hade fått i Danmark och faktum är att Sverige har några av Nordens lägsta pensioner. Det kan ingen politiker, oavsett färg, vara stolt över.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Sineva Ribeiro, förbundsordförande Vårdförbundet

 

Debattartikeln är publicerad i Göteborgs-Posten: Pensionssystemet måste sluta straffa utslitna löntagare

Uppdaterad: