Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Ingen slump att Corona sprids på jättebyggena

Den senaste tiden har vi nåtts av nyheten om klusterspridning av coronaviruset på flera stora byggarbetsplatser, tyvärr även med dödlig utgång. Northvolt utanför Skellefteå har fått störst uppmärksamhet och nu senast upptäcktes ett smittoutbrott på Microsofts jättebygge utanför Gävle.  Att smittspridning uppstår på stora byggarbetsplatser är ingen slump och från Byggnads befarar vi att det snarare är början på en trend.

Publicerad:

Det vi ser på bygget hos Microsoft nu och på Northvolt tidigare är en direkt konsekvens av den vilda västern som byggbranschen har tillåtits att bli. Långa kedjor av underentreprenörer där många saknar kollektivavtal ger oss som fackförening minimal möjlighet att gå in och se över arbetsmiljö och kontrollera villkor.

Vi vet också att arbetarna har väldigt dåliga möjligheter att isolera sig om de skulle råka bli sjuka. Man behöver inte vara epidemiolog för att inse att isoleringen tappar effekt om man bor uppåt 10 personer i samma lägenhet.  Saknas dessutom kollektivavtal eller anställning i Sverige finns det ingen ekonomisk trygghet för den som blir sjuk, på Northvolt fick en arbetstagare gå sjuk i 12 dagar utan ersättning. Den som visar symptom har all press på sig att komma tillbaka i arbete så snabbt som möjligt.

På Northvolts anläggning varnade skyddsombuden redan i oktober om att möjligheterna att hålla avstånd var för dåliga. På Microsofts jättebygge utanför Gävle har vi som fackförbund haft extremt begränsad möjlighet till insyn i arbetsmiljöarbetet. Ett gytter av underentreprenörer från runt om i Europa har trängts på arbetsplatserna och svenska kollektivavtal har varit lika sällsynta som en soltimme i december.

En bättre grogrund för smittspridning är svår att tänka sig.

Företagen slår sig gärna för bröstet om vilken policy de infört och hur de samarbetar med smittskyddsläkarna.  Naturligtvis är det bättre än att bara sitta på händerna men sanningen är att utbrotten sannolikt kunnat undvikits helt om man anlitat företag med kollektivavtal och sett till att arbetsmiljöarbetet fungerat från början. Istället har man gjort upphandlingar där lägsta pris varit första och enda prioritet. Arbetarnas villkor ha satts i sista rummet och det är det vi ser konsekvenserna av nu.

Det här är en problematik varit känd länge för oss i branschen. Utländska arbetstagare utnyttjas och med minimala kontroller följer både arbetslivskriminalitet och livsfarlig arbetsmiljö. Genom åren har vi har tagit strid för både huvudentreprenörsansvar och utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud, men så länge lagstiftningen släpar kommer vi alltid vara ett steg efter.

För samhället och för våra politiker har det varit alltför enkelt att blunda för det som föregår på andra sidan byggstängslet. Kanske kan det bli ändring på det nu när även gemene man riskerar att drabbas?

Vi behöver utländsk arbetskraft i Sverige för att kunna hålla den höga byggtakt vi måste ha. Men alla som arbetar här måste ha bra villkor, trygg arbetsmiljö och ekonomisk trygghet om man blir sjuk. Vi är långtifrån det idag. Och så länge vi som samhälle accepterar den ordningen, då får vi också acceptera en okontrollerad smittspridning. Är det värt det?

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

 

Den här debattartikeln publicerades ursprungligen på Aftonbladet.se/Debatt

Uppdaterad:
Kategorier: