Johan Lindholm i Qatar

Johan Lindholm i Qatar

Ett år till finalen i fotbolls-VM – bygg- och spelarfack uppmärksammar migrantarbetarnas dag

Internationella byggfacket BWI och FIFPRO, spelarfacket för professionella fotbollsspelare uppmärksammar idag med ett gemensamt uttalande internationella migrantdagen. 18 december är det dessutom exakt ett år till finalen i fotbolls-VM i Qatar ska spelas.

Publicerad:

Internationella byggfacket BWI och spelarfacket FIFPRO, som båda organiserar ett stort antal migrantarbetare går nu ihop för att uppmärksamma World Migrant Day. Internationella dagen för migrantarbetare som utlystes av FN:s generalförsamling första gången år 2000 och hålls den 18 december varje år.

Byggnads ordförande Johan Lindholm är ordförande i BWI Europa och har gjort flera resor till Qatar sedan landet tilldelades mästerskapet:

– Fotbolls-VM i Qatar skulle kunna bli ihågkommet som det som på riktigt förändrade villkoren för miljoner migrantarbetare. Men där är FIFA fortfarande alldeles för flata. För att tala klarspråk så förhindrar de vårt arbete snarare än hjälper till. Min uppmaning är enkel: Alla som älskar fotboll och respekterar mänskliga rättigheter måste fortsätta att sätta press och göra sina röster hörda. Det är bara så vi kan få resultat.

Byggnads och BWI:s krav på Qatar

  • Ett migrantarbetarcenter ska inrättas i landet. Centret ska kunna ge stöd och legalrådgivning till migrantarbetare i landet och skapa en infrastruktur som ger långsiktig förbättring även efter att sista matchen är avblåst.
  • Ratificera de FN-konventioner som ger arbetare rätt att organisera sig i fackförbund (något som är förbjudet idag) och skyddar deras rätt till kollektivavtal.
  • Värna demokratiska friheter som press- och yttrandefrihet samt HBTQ-personers rättigheter.
Uppdaterad:
Kategorier: