Uttalande från Byggnads förbundsfullmäktige 2021-05-25

Sverige har för låga pensioner. Nu måste politikerna se bortom partistriderna och enas kring ett nytt pensionssystem som ger alla som arbetat ett helt yrkesliv en rättvis pension.

Publicerad:

Dagens pensionssystem är inte anpassat för dem med fysiskt krävande arbeten. Det finns heller inte något skydd för den som måste gå pension i förtid på grund av att kroppen säger ifrån efter ett långt och krävande yrkesliv.

Systemet ger dessutom alldeles för låga pensioner. Den som är född 1953 får ungefär 45 procent av sin slutlön i allmän pension, och värre kommer det att bli för varje årskull. Den genomsnittliga allmänna pensionen är 13 200 kronor. För kvinnor är den endast 11 800 kronor. Över 300 000 äldre riskerar ett liv i fattigdom.

Pensionen för en låginkomsttagare är så liten att skillnaden i pension mellan en som arbetat ett helt yrkesliv i ett låglöneyrke och en som inte har arbetat alls är försumbar.

Det är inte acceptabelt.

Det måste synas i pensionskuvertet att man arbetat ett helt yrkesliv, även om lönen varit låg. Och den som arbetat i ett fysiskt yrke måste känna trygghet i att pensionen kommer räcka, även om ett slitsamt arbete lett till sjukskrivning.

Byggnads har tidigare presenterat ett förslag på Knegarpension – ett reformerat pensionssystem med högre pensioner för låg-och medelinkomsttagare samt ett skydd för de som slitits ut på jobbet.

Byggnads förbundsfullmäktige kräver att Sveriges riksdagspartier inser att samtliga Sveriges arbetstagare förtjänar ett pensionssystem de kan lita på. Pensionsfrågan är för viktig för att begravas i arbetsgrupper. Den måste högst upp på den politiska dagordningen.

Uppdaterad: