Johan Lindholm under arbetsplatsinspektion på Lusail Stadium i Qatar 2019.

Fotograf: Byggnads

Byggnads och Blankspot delar ut alternativa fotbollskort

Inför fotbolls-VM i Qatar stöttar Byggnads distributionen av alternativa fotbollskort från reportagesajten Blankspot. Cards of Qatar är fotbollskort som i stället för fakta om spelare berättar om arbetarna som aldrig återvände. Korten finns nu i en fysisk upplaga i utvalda Pressbyråbutiker, bredvid de populära Panini-korten med fotbollsstjärnor som återkommer vid varje mästerskap.

Publicerad:

Korten är fysiska versioner av reportageserien Cards of Qatar som nominerats till Stora journalistpriset och skapats av Blankspot genom journalistiskt fotarbete i Bangladesh, Nepal och Pakistan. Chefredaktören Martin Schibbye har också rest till Nepal för att möta och berätta om några av de tusentals migrantarbetare som förolyckats under arbetet inför fotbolls-VM.

Sedan Qatar tilldelades mästerskapet bedöms tusentals arbetare ha dött och skadats i byggnationer av arenor, hotell och övrig infrastruktur. Byggnads har sedan 2013 gjort en rad besök i landet, stöttat migrantarbetarna och genomfört kontroller av arbetsmiljö och säkerhet. I det paket av 12 kort som delas ut i Pressbyrån finns även en intervju med Byggnads ordförande Johan Lindholm om hur migrantarbetares villkor kan förbättras. 

– Mötena nattetid med migrantarbetarna är något jag kommer att bära med mig resten av livet. Vi är skyldiga dem att göra allt vi kan för att få den qatariska regimen att förbättra deras villkor. Migrantarbetarna kommer att finns kvar även när den sista bollen har sparkats och vi måste tänka långsiktigt och bygga strukturer för att värna deras rättigheter. Alla som älskar fotboll och respekterar mänskliga rättigheter måste fortsätta att sätta press och göra sina röster hörda. Det är bara så vi kan få resultat, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

– De här människorna är inte bara statistik. Deras berättelser behöver höras.   Vi vill gå bortom debatten om siffror och berätta historierna om de som dött. Tillsammans med ett team av lokala journalister i Indien, Nepal och Bangladesh, började vi i fjol samla in berättelser om migrantarbetare direkt från de överlevandes familjer och änkor, säger Martin Schibbye, chefredaktör och medgrundare av reportagesajten Blankspot som startades 2015. 

Korten kommer att finnas i utvalda pressbyråbutiker över hela landet från och med vecka 46 och är möjliga att i dela ut i en begränsad upplaga tack vare Blankspot i samarbete med Byggnads, Forza Football och Pressbyrån.

 

Presskontakt Byggnads

Gabriel Dahlander, pressansvarig 073 576 12 17

Presskontakt Blankspot

Brit Stakston, 073 383 33 66

Uppdaterad:
Kategorier: