Ingen #Metoo-effekt i Trakasseribarometern

Trakasseribarometern är en återkommande sifo-undersökning som genomförts tre gånger; den första tiden strax efter #metoo-uppropen 2018, den andra 2020 och den tredje 2022. Undersökningen baseras på svar från ett representativt urval av den yrkesverksamma allmänheten.

Publicerad:

Byggnads har, tillsammans med Industriarbetsgivarna, Unionen, LO, Handels, och Kommunal stöttat arbetet med barometern och Linn Svansbo, medlemsutvecklare på Byggnads deltog vid lanseringen i onsdags.

I den senaste mätningen av Trakasseribarometern kunde man inte fastslå att graden av utsatthet minskat sedan #metoo. Årets undersökning visar bland annat att 21 procent, eller en femtedel uppger att de har utsatts för sexuella trakasserier någon gång i en arbetssituation. För kvinnor var siffran 36 procent.

Samtidigt konstateras att tystnadskulturen består – många som utsatts för sexuella trakasserier har inte informerat någon på deras arbetsplats om deras erfarenheter. De som under pandemin mestadels arbetat på arbetsplatsen har i större utsträckning löpt högre risk att utsättas för sexuella trakasserier.

Byggnads egna undersökningar visar att arbetet mot trakasserier går betydligt bättre på arbetsplatser som faktiskt följer de föreskrifter som finns. En undersökning från Diskrimineringsombudsmannen visar dock att endast 8 procent av arbetsgivare i branschen uppfyller diskrimineringslagens krav på riktlinjer och rutiner.

– Om hälften av arbetsgivarna gjort hälften av vad lagar och föreskrifter säger så hade de här siffrorna sett betydligt bättre ut, sa Linn Svansbo vid seminariet.

 

Se seminariet i efterhand

Läs mer om Trakasseribarometern hos KantarSifo

Uppdaterad: