Byggnads till final i Svenska Jämställdhetspriset 2024

Byggnads är en av fem finalister till utmärkelsen Svenska Jämställdhetspriset 2024. Fackförbundet nomineras för sitt jämställdhetsarbete i byggbranschen, bland annat i årets avtalsrörelse och för förbundets satsningar på den psykosociala arbetsmiljön.

Publicerad:

– Byggnads har länge arbetat för att förbättra jämställdheten i byggbranschen. När vi började var det i rejäl motvind, men nu pratar hela branschen om de här frågorna. Det här är ett kvitto på att vi gör bra saker och är på rätt väg. Byggbranschen ska vara öppen och välkomnande för alla. Ska vi bygga Sverige starkt kan vi inte bara använda oss av halva befolkningen, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande. 

Byggnads nomineras för sitt arbete att förbättra jämställdheten i byggbranschen, en bransch som fortfarande har en av de mest sneda könsfördelningarna på hela arbetsmarknaden. Som exempel nämns framgångarna i årets avtalsrörelse samt Byggnads arbetsmiljövecka 2022. Då 1 200 arbetsplatser över hela landet att kontrollerades med särskilt fokus på psykosocial arbetsmiljön. Inför Arbetsmiljöveckan specialutbildade Byggnads sina skyddsombud i bland annat diskrimineringslagen och i att hantera kränkande särbehandling. 

Totalt kom rekordmånga 74 nomineringar in från olika branscher och delar av Sverige och av dessa har nu fem valts ut. En extern priskommitté utser därefter vinnaren av Svenska Jämställdhetspriset 2024. Vinnaren utses under konferensen Forum Jämställdhet som hålls 7–8 februari i Karlstad.  

Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som varje år delas ut till en aktör som aktivt bidragit till ett mer jämställt samhälle. Syftet med priset är att hylla och sprida goda exempel. Bakom priset står konferensen Forum Jämställdhet. 

Uppdaterad:
Kategorier: