Fotograf: Terese Perman

Byggnadsarbetare demonstrerar för att uppmärksamma dödsolyckorna

Idag den 28 april uppmärksammas Workers’ Memorial Day över hela världen. I Sverige kommer byggnadsarbetare runt om i landet manifestera för att synliggöra och minnas alla de som omkommer på jobbet eller till följd av sina arbeten.
 

Publicerad:

Byggbranschen fortsätter att toppa statistiken över dödsolyckor på arbetsplatser och trots regeringens nollvision är antalet dödsfall oförändrade över tid. En rapport från arbetsmiljöverket 2018 visade att i princip samtliga granskade dödsolyckor hade kunnat undvikas med ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete och säkerhetskultur.

Idag 28 april kommer byggnadsarbetare anordna en rad manifestationer runt om i landet. Detta för att uppmärksamma dödsolyckorna och alla de cirka 3000 personer som dör i förtid i Sverige varje år på grund av sjukdomar eller skador till följd av jobbet.

– Vi talar om nästan en död byggnadsarbetare i månaden! Och det blir knappt en notis i tidningen när det sker. Siffrorna ser likadana ut år efter år, det är helt oacceptabelt! Alla ska komma hem till sina nära och kära efter arbetsdagen, så enkelt är det, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Lista: Här manifesterar byggnadsarbetarna

Media är välkomna att deltaga.

För mer information om respektive stads aktiviteter. Kontakta lokala presskontakter:

  • Skåne: Ola Wendel – 0709744475
  • Göteborg: Mathias Lindahl – 0761787546
  • Norrköping: Alexander Pettersson - 0723290614
  • Mälardalen: Lukas Messing 0763391544
  • GävleDala: Lars Jonsson – 0730557013
  • Västerbotten: Robin Johansson - 0703035855

Eller Byggnads regionkontor.

Läs mer:

Statistik om dödsolyckor i arbetet på arbetsmiljöverkets hemsida

Antal dödsfall i arbetsolyckor efter län

Uppdaterad:
Kategorier: