”Pizza och snack om facket”

Snickaren Lukas Messing engagerar sig i Unga byggare för att unga byggnadsarbetare ska få en bra start i arbetslivet. Genom nätverket har han hittat en gemenskap och en förståelse för hur samhället fungerar

Publicerad:

Första mötet med Byggnads och Unga Byggare i Mälardalen blev en positiv upplevelse för Lukas Messing. Vissa medlemmar hade han mött tidigare via jobbet, andra var nya ansikten. Han blev snabbt en i gänget. Efter mötet med Unga Byggare tog det fackliga engagemanget fart.

Fackligt engagemang

Lukas blev mer och mer engagerad och är idag ordförande i Unga Byggare Mälardalen. Han hjälper själv till att arrangera lokala träffar och peppa andra unga byggnadsarbetare.

– Vi bildas och bildar varandra, det är det fina med det hela och vi blandar kunskap med nöje. Vi är unga personer som träffas och har roligt, spelar bowling och kör Gokart tillsammans. Vi tar också in intressanta föreläsare.

Lukas berättar bland annat om hur de, under avtalsrörelsen, åt pizza, pratade lön och avtal. Unga Byggare fungerar som en plattform där byggnadsarbetare under 30 år kan utrycka sina tankar och idéer.

– Man träffar unga personer från olika företag och börjar se mönster på vanliga problem för unga. Då hjälper vi dem att vässa sina argument till varför facket gör nytta. De ska komma tillbaka till sin arbetsplats stärkta.

Lärlingsperioden

För Lukas Messing var det fantastiskt att komma ut i arbetslivet och bli en del av vuxenvärlden redan som 16 åring. Han hade turen att komma till en arbetsplats med flera bra vuxna förebilder under lärlingsperioden. De gav honom möjlighet att lära sig alla möjliga arbetsmoment. 

– Jag hör många skräckupplevelser där det förekommer både hård attityd och ovärdiga uppgifter för lärlingar. Många gånger är det arbetsledningen som fattar beslut om att ta in en lärling, utan att först förankra med arbetslaget. Andra företag ser det som gratis arbetskraft och ger lärlingen skitjobben.

För Lukas del har lärlingstiden, som språngbräda in i arbetslivet, gjort honom till den skickliga yrkesman han är idag. Samtidigt har han som ung byggnadsarbetare hittat tillhörighet i Unga Byggare.

Fackföreningens värde

Det finns ett motstånd och en okunskap kring vad facket gör, därför vill Lukas vara med och bilda unga.

– Är vi fackligt anslutna så har vi en mycket bättre position på arbetsmarknaden. Är vi inte i solidaritet med varandra så kommer både löner och villkor att bli sämre.

Uppdaterad: