Tidögänget gör svenska ungdomar till italienare
Bostadsbyggandet har kraschat rakt in i en bergvägg, och regeringen och SD måste agera för att krisen inte ytterligare ska förvärras.
För varje år som går stiger medelåldern för när svenskar flyttar hemifrån, skriver Johan Lindholm och Lisa Nåbo.
DEBATT. Svenskar flyttar i genomsnitt hemifrån i 19-årsåldern, medan medelåldern i många europeiska länder ligger på ungefär 30 år. Detta är en enorm styrka för vårt land. En trygg bostad är en mänsklig rättighet. Det är också en förutsättning för att kunna flytta till en annan ort för studier eller arbete, att starta familj, att skapa sig ett eget liv bortom föräldrahemmet. Enkelt sagt – bostaden är helt central för att kunna bli vuxen.
Men utvecklingen går åt fel håll. De senaste 25 åren har andelen unga mellan 20-27 som ofrivilligt bor hemma ökat från 15 procent till 24 procent.
Redan innan Riksbankens räntechock drogs Sveriges bostadsmarknad med stora problem. Fördelaktiga lån har lett till en dopad marknad och högt skuldsatta hushåll – detta i kombination med en politik som i många år främjat ägt boende har lett till en situation där tröskeln för att komma in på bostadsmarknaden blivit orimligt hög.
Låt oss bevara det vi älskar med Sverige, där individen får möjligheter att leva ett fritt och eget liv oavsett storleken på föräldrarnas plånbok.
Nu har stigande materialkostnader och ett allmänt instabilt ekonomiskt läge fått följden att bostadsbyggandet avstannat helt. Att läget skulle förbättras i närtid verkar osannolikt, trots att byggbehovet är så stort att hela nio av tio svenskar bor i en kommun med bostadsbrist.
Bostadskrisen drabbar hela samhället och i synnerhet unga människor. I ett system som redan var riggat till förmån för de som redan äger sitt boende har den totala inbromsningen av bostadsbyggandet försvårat ungas möjligheter på bostadsmarknaden ytterligare.
I regeringens höstbudget som nyligen presenterades lyser stödet till bostadsbyggandet med sin frånvaro. I stället väljer Tidöpartierna att fortsätta subventionera det ägda boendet genom utökat rotavdrag för en kostnad av en miljard kronor. Det är sedan länge bekräftat att RUT och ROT-avdragen varken leder till högre produktivitet eller fler jobb – trots det lägger regeringen pengar på en verkningslös reform som inte kommer leda till en enda ny byggstart. Det är dags att ledande politiker vaknar inför verkligheten.
Garantera tillgång
Den enda lösningen på bostadskrisen är ett markant högre och – framför allt över tid – stabilt bostadsbyggande. Som en del i det måste vi garantera våra ungas tillgång till hyresrätter med god standard och rimliga hyror.
Investeringar i byggande av hyresrätter med låga hyror och ny infrastruktur skulle även innebära att fler bostadsrätter byggs. För de som har möjlighet och verkligen vill äga sitt boende. SSU och Byggnads har under lång tid förespråkat att återinföra investeringsstödet för hyresrätter med lägre hyror, startlån för byggande av hyresrätter i syfte att få ner kapitalkostnaden och att allmännyttan ska kunna investera mer långsiktigt innan en investering betalats tillbaka.
Bostadsbyggandet har kraschat rakt in i en bergvägg, och regeringen och SD måste agera för att krisen inte ytterligare ska förvärras. För varje år som går stiger medelåldern för när svenskar flyttar hemifrån. Allt fler tvingas tacka nej till jobb och studier för att det inte går att få tag i en bostad.
Om inte bostadspolitiken förändras riskerar Sverige att bli som Italien och Spanien där unga tvingas bo i generationsboenden. Låt oss bevara det vi älskar med Sverige, där individen får möjligheter att leva ett fritt och eget liv oavsett storleken på föräldrarnas plånbok.
Av Johan Lindholm
förbundsordförande Byggnads
Lisa Nåbo
förbundsordförande SSU
Publicerad: expressen.se