Uttalande från Byggnads förbundsfullmäktige 2023-05-30

Sverige är på väg in i den värsta bostadskrisen på 30 år. En giftig mix av höga materialpriser, lågkonjunktur och aggressiva räntehöjningar har gjort att faktiska byggstarter för nya bostäder minskat med upp till 80 procent.

Publicerad:

För att möta denna akuta kris har vi en regering som än så länge valt att helt lämna walk-over i bostadspolitiken. De enda bostadspolitiska åtgärder som hittills presenterats av Ulf Kristerssons regering har varit att lägga ner tidigare utredningar samt avveckla stöd för energieffektivisering av flerbostadshus samt alla statliga bostadssubventioner.

Det här är inget annat än en ren skandal.

Regeringen står helt paralyserade och bostadsministern är lika frånvarande som bostadspolitiken han borde driva. Frågan måste ställas: Varför har vi ens en bostadsminister, om det inte finns någon avsikt att driva en bostadspolitik?

Det som sker är ett svek mot en hel generation unga som kommer att få det betydligt svårare att flytta till eget boende och testa sina vingar i vuxenlivet. 9 av 10 svenskar bor redan i en kommun med bostadsbrist och den skuld vi redan har mot våra unga förvärras för varje dag som går.

Regeringens passivitet riskerar dessutom att leda till att företag går i konkurs och kompetens i alla led lämnar branschen. Från arkitekter till ingenjörer och byggnadsarbetare. Det vore helt förödande för Sverige och vålla stor problem den dagen konjunkturen vänder. Sverige skulle kunna gå i bräschen för innovativt, klimatsmart byggande. Men tappar vi kompetensen kommer vi både förlora konkurrensfördelar och tvingas titta utanför landets gränser så fort vi vill bygga någonting.

Vi kräver att regeringen vaknar ur sin dvala och tar ansvar för bostadspolitiken och landets framtid.

Det behövs blocköverskridande överenskommelser om långsiktiga statliga investeringar i bostadsbyggandet som ersätter det tidigare investeringsstödet. Vidare måste kommunerna ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen och det kommunala planmonopolet upphävas:

  • Ställ krav på kommuner att frigöra byggklar mark i lämpliga områden.
  • Låt länsstyrelsen peka ut områden för bostadsbyggande
  • Förtydliga kommunernas ansvar i det lagstadgade bostadsförsörjningsansvaret
  • Ekonomiska incitament för kommunerna att bygga mer i enlighet med behovet, vite för de som ej bygger och bonus till de som bygger enligt angivna mål.
  • Korta handläggningstiderna.
  • Effektivisera Lantmäteriets arbete.

Läget är akut och varken Sverige eller byggbranschen har råd med en regering som står handlingsförlamade när krisens vindar blåser. Agera nu. För Sveriges unga och byggbranschens bästa.

Uppdaterad: