Kollektivavtal för Måleriyrket - Anlita redan anmäld underentreprenör
Anmälan för att anlita redan anmäld underentreprenör.
Tillämpningsregler rörande 38-40 §§ MBL vid arbeten inom tillämpningsområdet för Kollektivt avtal för Måleriyrket
Ur kollektivavtalet:
Gemensamma värderingar
Parterna är överens om vikten av
- att på olika sätt främja seriöst företagande
- att en rättvis och sund konkurrens mellan företagen i branschen är en förutsättning för att uppnå ett seriöst företagande, och
- att samtliga parter inom branschen aktivt verkar för att företag inom tillämpningsområdet för Kollektivavtal för Måleriyrket bedriver sin verksamhet så att det inte innebär åsidosättande av lag och kollektivavtal eller vedertagen branschpraxis.
Parterna är vidare överens om att det är viktigt
- att när entreprenör genom avtal anlitar underentreprenör ska avtalsförhållandet mellan dessa parter präglas av självständighet och separat ansvar för arbetets utförande, egen arbetsledning samt eget ansvar för ett visst avtalat arbetsresultat, och
- att vid anlitande av enmansföretag som underentreprenör är det av särskild betydelse att iaktta gränsdragningen mellan uppdragstagare och arbetstagare enligt tvingande arbetsrättslig lagstiftning, förarbeten och domstolens praxis.
- att vid anlitande av underentreprenör är det av särskild betydelse att iaktta gränsdragningen mellan entreprenad och bemanning enligt tvingande arbetsrättslig lagstiftning, förarbeten och arbetsdomstolens praxis.
Anmälan för att anlita redan anmäld underentreprenör
1. Från och med den 1 maj 2025 har det införts nya regleringar i Måleriavtalets tillämpningsregler 38–40 §§ MBL. Förändringarna innebär att om du som arbetsgivare är medlem i Måleriföretagen i Sverige och ska anlita en underentreprenör som är arbetsgivare och är medlem i Måleriföretagen i Sverige behöver inte kontroll, information och upprättande av en förteckning ske. Förutsättning är att medlemskapet i Måleriföretagen i Sverige varat mer än en månad.
- Det innebär att arbetsgivaren endast behöver kunna visa för Byggnads region att medlemskap finns och varat i mer än en månad om Byggnads region så begär.
- Om det uppstår en kedja av underentreprenörer har den arbetsgivare, som ska ta in nr fyra i kedjan, skyldighet att meddela Byggnads region innan detta sker.
2. Om arbetsgivare ska anlita underentreprenör där en är medlem i Måleriföretagen i Sverige ska kontroll, information och upprättande av en förteckning ske.
- Första gången du ska anlita en viss underentreprenör: kontakta Byggnads i den region där ditt företag har sitt säte. Om du är osäker på vilken region du ska kontakta kan du använda vår karta över Byggnads olika regioner.
- Vid kommande tillfällen då ifrågavarande entreprenör anlitas av arbetsgivaren, informeras berörd Byggnads region före det entreprenad påbörjas. Informationen ska innefatta underentreprenörens namn, information om var entreprenaden ska utföras, datum för start av arbetet och uppskattad tidsperiod. Välj den region där ditt företag har sitt säte.
Har du frågor? Kontakta Byggnads i den region företaget har sitt säte.
Du kan informera på flera sätt men för att underlätta så kan du informera Byggnads region via formuläret nedan.
3. Om en hängavtalsbunden arbetsgivare ska anlita en annan hängavtalsbunden arbetsgivare, ej avtalsbunden arbetsgivare eller ett enmansföretag som inte är medlem i Måleriföretagen i Sverige ska alltid förhandling med Byggnads region ske.
- Arbetsgivaren ska begära förhandling med Byggnads region
Observera att om du ska ta in bemanning eller låna in personal ska det alltid föregås av en förhandling med Byggnads region.
Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter på byggnads.se/gdpr.
Bildförklaring tillämpningsregler
Ladda ner som pdf.
Ladda ner
Senast uppdaterat: 3 februari 2025