Ett framtidsinriktat och modernt byggavtal

Arbetsgivarnas attacker på våra lönesystem är stoppat och nu har vi fått ett avtal för ökad jämställdhet och mångfald och för bättre ordning och reda.

Publicerad:

– Byggnads medlemmar kan sträcka på sig i dag. Vi gick in i den här avtalsrörelsen med 31 viktiga krav för en modern byggbransch. Vi tog striden för att kvinnor, nyanlända och lärlingar ska få jobb i branschen. Och vi krävde mer ordning och reda. Nu har vi tagit ett stort steg framåt, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

–Vi har med det här avtalet fått en låglönesatsning, en arbetstidsförkortning vilket också gynnar jämställdheten, tydliga mandat för våra fackligt förtroendevalda och vi har fått höjda löner, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

–Byggnads var bland de första att beklaga att LO-samordningen sprack och att låglönesatsningen kom på skam. I media har det kretsat mycket kring märket. Vi är glada och stolta över att vi lyckats pressa upp nivån och sett till att det blev en solidarisk låglönesatsning, säger Johan Lindholm.

–Vi har haft svårt att få gehör för våra krav då arbetsgivarna villkorat allt mot lönesystemen. Men vi är stolta över att vi inte gav oss. Vi vill ha inflytande och vi vill tillsammans med byggföretagen vara med och utveckla branschen. Nu har vi kommit en bra bit på väg mot ett modernare byggavtal, avslutar Johan Lindholm.

Uppdaterad:
Kategorier: