Avtalsrörelsen 2020: Entreprenadmaskinavtalet

2020-12-11: Klart med nytt Entreprenadmaskinavtal.

2020-12-08: Slutspurt i förhandlingarna: Just nu pågår intensiva slutförhandlingar för att kunna träffa ett nytt Entreprenadmaskinavtal. Förhandlingar pågår både i dag och i morgon.

2020-12-04: Förhandlingar på Entreprenadmaskinavtalet fortsätter under dagen. Förhandlingarna löper på i en konstruktiv anda.

2020-11-27: I går tecknades ett nytt Byggavtal och därmed avblåstes Byggnads varsel om strejk. Förhandlingarna mellan Byggnads och Maskinentreprenörerna om ett nytt Entreprenadmaskinavtal återupptas därmed och går in i en intensiv fas. Förhandlingarna fortsätter den 1 och 2 december.

2020-11-05: I dag har vi växlat upp tempot i avtalsförhandlingarna på Entreprenadmaskinavtalet. Frågor som avhandlades var:

  • Avtalsperiodens längd och Industrins märkessättning.
  • Lönebildning och löneregler kring bil och jordförflyttande maskiner.
  • Byggnads yrkande om högre pensionsavsättningar och förbättrade pensionsvillkor.
  • Byggnads branschspecifika yrkande om arbetsmiljö, hyttklimat, friskvårdsersättning och solskyddsglasögon med optisk slipning.
  • ME:s yrkande på tydligare reglering av daglig reseersättning.
  • ME:s yrkande om branschanpassade regler kring kortare nattarbete.

Nästa förhandlingstillfälle är måndagen den 9 november.

2020-10-28: Byggnads och Maskinentreprenörerna har i dag förhandlat  på Entreprenadmaskinavtalet:

  • Vi granskade statistik samt diskuterade löneunderlag, lönebildning och branschens löneutveckling.
  • Vi behandlade yrkanden om förebyggande företagshälsovård, samverkan och systematiskt arbetsmiljöarbete samt rehab och anpassning.
  • Dessutom behandlade vi branschspecifika yrkanden för maskin – såsom klimatanläggning i hytter, friskvårdsersättning, ersättning vid obligatorisk dygnsvila, solskyddsglasögon med optisk slipning samt måltidsersättningar vid övertidsarbete.
  • Till sist behandlade vi också arbetsgivaryrkandet att hyra ut maskinförare/bedriva bemanningsverksamhet i avtalet, samt deras yrkande om att få möjlighet till lönedifferentiering för maskinförare.

Förhandlingarna fortsätter under morgondagen den 29 oktober. Då ska vi behandla bland annat sund konkurrens samt ordning och reda.

2020-10-20: Parterna inledde i går förhandlingarna på Entreprenadmaskinavtalet. Byggnads presenterade sina avtalsyrkanden och utvecklade bakgrunden och betydelsen av avtalsförslagen. Maskinentreprenörerna påbörjade presentationen av sina yrkanden och vad de innebär samt hur de och deras medlemsföretag vill förändra kollektivavtalet. Förhandlingsklimatet är gott och parterna träffas nästa gång 28–29 oktober för fortsatta förhandlingar och genomgång av statistikunderlag.

2020-10-05: Nu drar avtalsförhandlingarna mellan Byggnads och Maskinentreprenörerna igång igen. Läs mer om vad vi fokuserar mest på.

2020-03-24: Avtalsrörelsen skjuts upp på grund av Corona. Kommer återupptas i oktober igen. Läs mer om beslutet om uppehåll.

2020-03-09: Det skiljer en hel del mellan våra avtalsyrkanden och motpartens. Här kan du läsa vad vi vill och vad Maskinentreprenörerna vill.

2020-02-12: I dag växlar Byggnads och Maskinentreprenörerna avtalsyrkanden på Entreprenadmaskinavtalet. Förutom stärkta regler för ökad ordning och reda är högre övertidsersättning och rätt till dygnsvila på betald arbetstid bland de krav som Byggnads ställer i årets avtalsrörelse. Läs mer: Byggnads och Maskinentreprenörerna växlar avtalsyrkanden.

Aktuellt via SMS

Vill du ha avtalsinformation om Entreprenadmaskinavtalet via SMS eller e-post? Skriv upp dig här.

Uppdaterad: