Avtalsrörelsen 2023: Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl

2023-05-24: Ingen strejk - nytt avtal på plats. Efter varsel om strejk och tuffa, långa förhandlingar har Byggnads och Installatörsföretagen nu kommit överens om ett nytt kollektivavtal för dig i installationsbranschen. Avtalet gäller i två år och omfattar betydligt mer än bara högre lön. Bland annat starkare regler när underentreprenörer ska anlitas och en helt ny kontrollfunktion: Svensk byggkontroll. Läs pressmeddelande. Mer information om avtalets innehåll publiceras här.
 

2023-05-23: Strejken närmre - men mycket kan hända in i det sista. Förhandlingar har pågått hela helgen, men ännu inget nytt avtal. Mycket kommer dock att hända de sista timmarna innan en eventuell konflikt bryter ut klockan 09.53 i morgon, onsdag. Läs våra frågor och svar om vad strejkvarslet handlar om (se nedan) och se till att alla dina arbetskamrater är med i Byggnads.

2023-05-19: Senaste nytt om strejkvarslet på Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl: Förhandlingsdelegationen har suttit med medlarna hela onsdagen och delar av torsdagen. Förhandlingarna pågår även under helgen. Förhandlingsdelegationen kämpar på och känner ert stöd! 

2023-05-15: Medling inledd om Byggnads strejkvarsel. I fredags varslade Byggnads om strejk, efter att förhandlingarna om ett nytt Teknikinstallationsavtal VVS & Kyl strandat. Byggnads har nu haft en första träff med medlarna, som utses av Medlingsinstitutet. Vi har lämnat över våra yrkanden och i dag kommer en plan för arbetet framåt att sättas.

Utsedda medlare är Jan Sjölin är tidigare avtalsombudsman i fackförbundet Kommunal och  Kurt Eriksson är tidigare chefsjurist vid Medlingsinstitutet och en av institutets fyra fasta medlare.

Fortsätt prata om varför vi varslar på din arbetsplats! Orsaken till varslet är att Installatörsföretagen vägrar samverka för att mota de oseriösa aktörer som vinner allt större marknadsandelar. Byggnads vill se bättre regler om företagens skyldigheter när de ska anlita underentreprenörer.

2023-05-12: Idag varslar Byggnads om strejk, efter att förhandlingarna om ett nytt Teknikinstallationsavtal VVS & Kyl har strandat. Orsaken till varslet är att Installatörsföretagen vägrar samverka för att möta de utmaningar som finns i branschen och mota de oseriösa aktörer som vinner allt större marknadsandelar. Många företag som anlitar underentreprenörer har idag satt i system att bryta mot kollektivavtalet. Byggnads vill därför se bättre regler om företagens skyldigheter när de ska anlita underentreprenörer. Strejken omfattar 1 500 anställda och startar 24 maj om inte parterna kommer överens om ett nytt avtal innan dess. 

2023-05-05: Förhandlingarna på Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl har fortsatt under veckan, men kärvat de senaste dagarna. Alla vill såklart ha ett avtal på plats, men inte till vilket pris som helst. Vi står fast vid att anställningstrygghet och ordning och reda ska råda i branschen. Nu är det upp till arbetsgivarsidan att ta sitt ansvar för att avtalet ska gå i hamn.
Mer info kommer efter helgen.

2023-05-03: I söndagsnatt gick Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl ut, men förhandling pågår fortfarande för att nå ett nytt kollektivavtal. Vi arbetar hårt för att få till ett avtal som står upp för ordning och reda i branschen och säkrar medlemmarnas anställningar. Vi vet att en lösning finns och fortsätter förhandla för att ge motparten möjlighet att ta sitt ansvar för ett kollektivavtal och en bransch vi alla kan vara stolta över. 

2023-04-26: Om allt går vägen är vi nu inne på sista veckan av årets förhandlingar om ett nytt Teknikinstallationsavtal VVS & Kyl. Förhandlingsklimatet är fortsatt gott, trots att vi än så länge inte är överens om allt. Men det jobbas för fullt för att hitta de bästa lösningarna för våra medlemmar och branschen som helhet. Prata med medlemmar på arbetsplatserna om att hålla sig informerade via sms och byggnads.se.

2023-04-14: Förhandlingarna om ett nytt Teknikinstallationsavtal VVS & Kyl går in i slutspurten. Läs på och prata om våra och Installatörsföretagens krav på din arbetsplats. Visa att vi är många som vill förbättra villkoren i branschen!

2023-04-11: I förra veckan träffade den lilla delegationen arbetsgivarna. Frågor som bland annat diskuteras var Byggnads yrkande om uppgifter vid granskning och att arbetsgivarna ska tillhandahålla lönespecifikationer och annan dokumentation i 7 år.

2023-04-03: Efter en uppgörelse inom industrin är det så kallade märket satt för årets avtalsrörelse. Märket är normerande för hela arbetsmarknaden och kommer även att sätta nivån för byggbranschen. Läs mer.

2023-03-24: Byggnads och Installatörsföretagen har denna vecka träffats under två dagar. Framför allt diskuterades yrkandena om arbetstider och arbetsplatsanmälan. 

2023-03-08: Det skiljer en hel del mellan Byggnads avtalsyrkanden och motpartens. Här kan du läsa vad Byggnads vill och vad Installatörsföretagen vill.

2023-02-16: Idag växlar Byggnads och Installatörsföretagen avtalsyrkanden på Teknikinstallationsavtalet VVS och kyl. Branschen står i centrum för den klimatomställningen och pågår och kraven handlar om att skapa bästa möjliga förutsättningar för företag och anställda att möta utmaningen.

Aktuellt via SMS

Vill du ha avtalsinformation om Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl via SMS eller e-post? Skriv upp dig här.

Uppdaterad:
Kategorier: