Avtal 2020

Avtalsrörelsen 2020

Krafttag mot fusk och dumpade villkor. Rätt att kunna jobba utan att riskera livet och hälsan. Ett pensionssystem som är anpassat efter vår verklighet med pension från första arbetade timmen. Det är några av de krav Byggnads lagt fram till våra motparter i avtalsrörelsen. Efter att ha pausats i våras på grund av Coronapandemin är det nu dags att återuppta avtalsrörelsen 2020.

Den 1 oktober är det äntligen dags att återuppta förhandlingarna om nya kollektivavtal. Vi har laddat länge och våra avtalskrav är lika viktiga nu som då: ordning och reda i branschen, bättre arbetsmiljö och högre pensioner.

Mot oss har vi en arbetsgivarpart som redan gått ut och flaggat för ett så kallat nollbud, alltså inga löneökningar överhuvudtaget. Något Byggnads inte accepterar.

– Företagen fortsätter göra vinst, aktiekurserna studsade tillbaka på nolltid men att de som faktiskt gör jobbet ska tvingas stå tillbaka? Det är en helt orimlig inställning från arbetsgivarnas sida, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

Pausen innebar dessutom att lönerna blev frysta på den nuvarande nivån, något Byggnads kommer att kräva kompensation för när förhandlingarna återupptas.

Våra händer bygger Sverige! Och vi vill fortsätta vara starka, stolta, trygga och hålla hela livet.

Uppdaterad: