Din lön – från lärling till pension

Tidlön, prestationslön, ackord, ferielön, rörlig lön, rakt ackord, silackord, premieackord och resultatlön. Det finns många ord för lön och det är inte helt lätt att förstå lönerna i byggsektorn. Därför har vi samlat lite information som är bra att känna till och som gör dig bättre rustad i ditt arbetsliv, från första lärlingslönen till pensionen.

Lär dig mer om vad som gäller!

Rapportera in rätt lön

För att du ska få rätt medlemsavgift behöver du meddela rätt lön. Uppdatera dina uppgifter på Mina Sidor eller be Byggnads medlemscenter ringa upp dig genom att fylla i kontaktformuläret via chattboten i det högra hörnet. Med rätt kontaktuppgifter får du dessutom bättre service och senaste nytt om löner och villkor!

Trygg lön med kollektivavtal

• Ingen kan tjäna mindre än vad som står i kollektivavtalet, men gärna mer.
• Din lön ska höjas varje år om du går på kollektivavtal.
• Läs om grundlönen för ditt avtal.

Löneformer

Det finns två typer av löneformer i byggbranschen – tidlön och prestationslön. Med tidlön eller månadslön kan du inte påverka. Inom prestationslöneformen ligger en rörlig lön utifrån vilken prestation ditt arbetslag gör.

Lärlingslön och ferielön

Som lärling har du rätt till lön enligt kollektivavtalens olika lärlingssteg. Arbetar du under ferierna har du också rätt till lön enligt kollektivavtalet.

Sjuklön

Arbetsgivaren betalar sjuklön första 14 dagarna. Från dag sju krävs läkarintyg. Med kollektivavtal kan du ha rätt till mer ersättning upp till 360 dagar.

Semester

Enligt semesterlagen har alla som är anställda rätt till fem veckors semester. Semesterlönen beräknas olika beroende på om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats eller inte.

Gravid

Graviditetspenningen kan låta dig ta ledigt från jobbet om ditt arbete är farligt eller påfrestande för dig som är gravid. Under perioden får du ersättning från Försäkringskassan.

Föräldraledig

När du har blivit förälder får du ta föräldraledigt. Då kan du få föräldrapenning av Försäkringskassan. Dessutom kan du som jobbar under kollektivavtal få en extra ersättning i form av föräldrapenningtillägg.

Pension

Du har rätt till allmän pension. Med kollektivavtal får du även avtalspension. Se vilken avsättning som görs se ditt kollektivavtal.

Frågor om din lön?

Har du frågor om lön, lönehöjningar, lönesystem eller annat som har med din lön att göra? Då kan du kontakta Byggnads medlemscenter eller din region så hjälper vi dig att svara på dina frågor: 010-601 10 00.

Uppdaterad: