Lön vid frånvaro och ledighet

Vad har du för ersättning vid frånvaro och ledighet? På de här sidorna har vi samlat information om vilken typ av ersättning du har rätt till när du blir gravid, förälder, råkar ut för sjukdom eller går på semester.

Föräldraledig

När du har blivit förälder får du ta föräldraledigt. Då kan du få föräldrapenning av Försäkringskassan. Dessutom kan du som jobbar under kollektivavtal få en extra ersättning i form av föräldrapenningtillägg.

Läs mer om föräldrapenning och föräldrapenningtillägg

Gravid

Graviditetspenningen kan låta dig ta ledigt från jobbet om ditt arbete är farligt eller påfrestande för dig som är gravid. Under perioden får du ersättning från Försäkringskassan.

Läs mer om graviditetspenning

Semester

Enligt semesterlagen har alla som är anställda rätt till fem veckors semester och beroende på hur länge du jobbat kan de vara betalda eller obetalda dagar. Semesterlönen beräknas olika beroende på om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats eller inte.

Läs mer och beräkna din semesterlön

Sjuk

Om du blir sjuk har får du i första hand ersättning från din arbetsgivare. Är du sjuk länge kan du få ersättning från Försäkringskassan och om du arbetar under kollektivavtal har du dessutom rätt till extra ersättning genom avtalsfösäkringen AGS.

Läs mer om ersättning vid sjukdom

Uppdaterad: