Betongarbetare

Betongarbetare arbetar bland annat med armering av betongkonstruktioner av skiftande slag; väggar, valv, broar, pelare och mycket mera. De arbetar också med gjutningsarbeten och avancerade golvläggningar och slipningsmetoder.

För att bli betongarbetare väljer man gymnasieskolans treåriga byggprogram. Därefter väljer man inriktning Hus- och anläggning. Efter genomförd utbildning avläggs yrkesexamen.

Håkan Larsson och Bengt Forsberg, betongarbetare i Örnsköldsvik

I centrala Örnsköldsvik håller man på och bygger ett nytt parkeringshus. Här jobbar Håkan Larsson och Bengt Forsberg med att gjuta betonggolven. För att kunna gjuta golven vintertid här uppe i Örnsköldsvik har man satt upp tält över arbetsplatsen för att det inte ska bli för kallt för betongen.

Man använder sig av en speciell teknik för att få golven så tåliga och hållbara som möjligt. När man har lagt ut betongen och den börjar stelna lägger man på ett lager färg som gör ytan tåligare. Man lägger på ca 4-5 kg per kvadratmeter. Det här materialet går in i betongen och gör den tåligare. Något som kan vara på sin plats i ett parkeringshus i Örnsköldsvik – där de flesta bilar har dubbdäck vintertid.

Bengt och Håkan har jobbat som betongarbetare sedan slutet av 80-talet. De gick med i facket redan i skolan, och har varit med sedan dess. Både Håkan och Bengt tycker att det fackliga fungerar bra, och tycker att de har ett bra samarbete med avdelningen i Örnsköldsvik.

Uppdaterad: