Glad byggnadsarbetare.

235,53 kronor i timmen på ackord

Mike Karlsson tjänade 235,53 kronor i timmen på ackord.

– Det fungerade väldigt bra och jag kan tänka mig att göra det igen, säger han.

Mike Karlsson är 27 år och jobbar på Mariedals Byggtjänst i Göteborg. I höstas arbetade han med inredning på ett bygge. Det var två etapper som gjordes på ackord. När den andra delen av jobbet jättes av Byggnads Västs ombudsman landade timlönen på 235,53; ungefär 30 kronor mer i timmen än vanligt.

– Där fungerade ackordet väldigt bra. Vi var inte så många, fem–sex stycken, arbetsledningen var bra och arbetet flöt på bra under den andra etappen, säger Mike.

Är det någon skillnad på stämningen i arbetslaget när ni jobbar på ackord?

– Det gäller att alla är intresserade och beredda att jobba extratid när det behövs. Jag tycker att det blir mer snack om jobbet när vi är på ackord och det gäller att man kan säga ifrån till varandra om det är någon som gör fel. Lagbasen måste vara hård, säger Mike.

Han har jobbat en del på ackord sedan han blev färdig snickare och gillar att varva det med uppdrag med ett jämnare tempo.

– Innan jag gjorde mitt första jobb på ackord var väl tanken att det var ett bra sätt att tjäna mer pengar på och när allt flyter på blir ju lönen högre. Det är en morot för att få upp tempot.

Uppdaterad: