Två byggnadsarbetare på en snöig byggarbetsplats.

Arbetsgivaren: Vi har ett naturligt engagemang i arbetet

Engagemang i arbetslaget och tightare som företag. Det är några av de positiva effekter som arbetsledare Per Utterström på Norrlandsföretaget Nåiden Bygg AB ser tack vare ackord som löneform.

Per Utterström jobbar som arbetschef på familjeföretaget Nåiden Bygg AB. Företaget har 250 anställda, omsätter cirka en miljard om året och har 10-tal projekt igång samtidigt, från Kiruna i norr till Sundsvall i söder. Samtliga projekt som företaget driver genomförs på prestationslön. Det är länge sedan nu, men när man för 45 år sedan startade Nåiden Bygg AB var ackord ett argument för att locka till sig duktig personal som var mer delaktig.

Gäller det här fortfarande, att personalen är mer delaktig för att de jobbar på ackord?

– Våra medarbetare blir mer engagerade och delaktiga i projekten. Och då blir de mer motiverade i processen.

Hur märks det?

– De är med och påverkar sin arbetsdag i allt från planering till utförande. Det blir mer driv i dem, de engagerar sig och har koll på exempelvis produktionstider samt leveranser.

Nåiden Bygg AB har valt att använda enbart prestationslön som löneform och medarbetarna tycker att det är bra. Hos andra arbetsgivare kan det variera från projekt till projekt vilken löneform som är den mest lönsamma, då varje uppdrag är unikt och har olika förutsättningar. Dessutom är det mycket upp till de anställda. Det viktigast är att både företag och arbetare inhämtar kunskap om hur man jobbar på ackord.

Slutligen, kan du rekommendera ackord till andra arbetsgivare?

–Alla arbetsgivare måste hitta den löneform som fungerar bäst för sitt företag och arbetsplats. Mitt råd är att diskutera med de anställda vad som passar bäst. Vi har väldigt låg personalomsättning, bra löner och god stämning i arbetslagen. Vi har heller inga problem att få folk att ta på sig förtroendeuppdrag och vi är också tightare som företag tack vare våran dialog med personalen.

Uppdaterad: