Tvåpersoner vid en monter från Unga byggare.

Nätverka – det kan leda till bättre jobb

Rickard Axtenius är aktiv i Unga Byggare. Han ser Byggnads nätverk både som ett trevligt sätt att umgås, men också där han har kollegor som man kan jämföra lön och rättigheter med. Nätverket gav dessutom ett nytt och bättre jobb.

Det var under en skolinformation som den 22-årige träarbetaren och skåningen Rickard Axtenius fick information om Unga Byggare. Sedan dess har han varit aktiv i Byggnads nätverk, som är till för medlemmar under 30 år. Unga byggare drivs helt av unga byggnadsarbetare med medel från Byggnads.

Syftet är att lära sig om sina rättigheter på jobbet, ha kul tillsammans och är man intresserad kan man även påverka på högre nivå.

–Som ung idag kan man bli dåligt bemött. Man har inte samma mod att säga ifrån och då köper man det arbetsgivaren säger. När jag blev aktiv i Unga byggare började vi prata om hur vi hade det på jobbet. Jag började jämföra mig med andra.

I takt med att Rickard lärde sig om sina rättigheter började han också att ställa krav och insåg att han inte blev helt schysst behandlad av sin arbetsgivare. Arbetstiderna och lönen var dålig. Han började argumentera för sin sak vilket ledde till att arbetsgivaren valde att säga upp honom.

Han diskuterade situationen med sina kollegor i Unga byggare och fick flera tips på bra arbetsplatser. Ett av dem ledde till nytt jobb.

Är det stor skillnad på nya och gamla jobbet?

–Det är som himmelen. Här följer man alla regler och lyssnar på oss arbetare. Det är dessutom skönt att inte vara i konflikt hela tiden, lönen är också bättre. Jag tycker att det är bra att nätverket finns.

Näta - Byggnads kvinnliga nätverk

Läs också om Näta - nätverket för kvinnliga byggnadsarbetare.

Uppdaterad: