Hampus Frånberg

Det lönar sig att kontakta facket

Hampus Frånberg, som är vvs-montör, var sugen på att byta jobb. Han ville tillbaka som servicemontör och så blev det också. Men ganska direkt började problemen.

Hampus Frånberg sökte ett jobb som servicemontör med fokus på privatpersoner. Efter en kort-kort träff och intervju med ägaren till den lilla rörfirman med sex anställda så var han anställd direkt.

Hampus började på jobbet men det dröjde inte lång tid förrän det blev problem, det ena efter det andra. Efter en och en halv månads anställning vid rörfirman sa han upp sig. Efter det ringde ägaren upp honom och han blev tvingad att sluta samma dag. Kort därefter blev han uppringd och hotad av en "okänd" person plus att han inte fick ut sin lön.

–Eftersom jag är medlem i facket så jag vände mig dit direkt, berättar Hampus Frånberg. Men då hade företagets ägare redan kontaktat facket och begärt att jag skulle bli utesluten ur Byggnads!

Hampus Frånberg blev då inkallad till ett möte med ombudsman Lars Berg på Byggnads Stockholm-Gotland. Där redogjorde han för sin bakgrund och kompetens och för alla turer och problem som uppkommit under den korta anställningen. Hampus Frånberg berättade också att ägaren kallat honom för ett könsord och han fick då veta att även fackets representant råkat ut för samma tilltal... Trots att facket agerade fortsatte ägaren att trilskas, lönen uteblev trots påstötningar och krav med åttaprocentig dröjsmålsränta.

Byggnads tog då kontakt med Installatörerna som är vvs-företagens branschorganisation. Den 9 november fick Hampus Frånberg sin lön plus ränta, totalt 33 000 kronor.

–Jag är glad och mycket tacksam. Byggnads och Installatörerna gjorde ett jättebra jobb. Båda hade sakliga, duktiga och kompetenta representanter. Mitt råd är, tveka inte, ta kontakt med facket om du får problem, det lönar sig, säger en nöjd Hampus Frånberg.

Idag jobbar Hampus Frånberg i Norge, ute på en oljeplattform i Nordsjön.
–Jag jobbar 12 timmar per dag under två veckor sedan är jag ledig i fyra veckor, berättar Hampus som trivs med livet.

Uppdaterad: