Johan Lindholm

"Det är ni som är huvudpersonerna"

Torsdagen den 31 maj inleddes Byggnads Kongress 2018 där 156 delegater från hela Sverige ska hantera 354 motioner på fyra dagar.

Publicerad:

Under ett starkt inledningstal riktat till ombuden och andra närvarande sa Johan Lindholm:

-Det är ni som är huvudpersonerna - och det är ni som har fått förtroendet att företräda Byggnads medlemmar och ni har ett viktigt uppdrag dessa dagar.

Johan fortsatte att berätta om den förändring som Byggnads genomgått både externt och internt sedan kongressen 2014. Under förra kongressen togs det bland annat beslut om att arbeta fokuserat på jämlikhet och mångfaldsfrågor. Sedan dess har alla regioner fått en ansvarig för jämlikhetsfrågor, kampanjen Stoppa Machokulturen har dragit igång och nätverket för kvinnliga medlemmar, NÄTA, har startats.

-Tack alla! fortsatte Johan. Ingen – vare sig hen är kvinna, homosexuell, har annan etnisk bakgrund eller vill definiera sig på annat sätt - ska behöva utstå trakasserier. De fackliga värdena är ALLA människors lika rättigheter.

När det gäller det kunskapslyft som anställda, genomfört sedan kongressen 2014, för att vi ska kunna bli mer samkörda och skapa Ett Byggnads, inledde Johan med att citera en extern projektledare i Byggnads förändringsrbete:

-Jag har aldrig varit med om en organisation som har gjort en större resa - ni ska vara väldigt stolta. Och det är vi också, sa Johan. Vi är stolta för att vi tillsammans har gjort Byggnads ännu vassare och ännu mer professionellt.

Sedan riktade Johan blicken ut från organisationen mot vår omvärld. Under årets valrörelse är viktigare än någonsin att vi driver de frågor som handlar om oss. Vi har idag en regering som lyssnar på oss, och det vill vi fortsätta ha. När det gäller bostadspolitiken tryckte Johan på att vi inte ska lyssna på röster som pratar om minskat byggande. Bostadsköerna är fortfarande långa och det är fortfarande bostadsbrist. Men han menar att vi behöver en förändring.

-Vi måste få en ny bostadspolitik som sätter vanligt folk i centrum – i stället för höga vinster. Bostaden är en grundläggande social rättighet och ska så vara.

Uppdaterad: