Karl Paine

”Jag hoppas få igenom mina motioner”

Den 31 maj är det dags för Byggnads kongress. Under några intensiva dagar kommer drygt 150 kongressombud dra upp riktlinjerna för det framtida fackliga arbetet i Byggnads.

Publicerad:

En av de som kommer stå på scenen är den 26-årige snickaren och skyddsombudet Karl Paine, från Växjö, som lämnat flera motioner.

–De flesta av dem handlar om hälsa och framförallt om långsiktigt välmående för oss byggnadsarbetare. Jag hoppas verkligen att jag får igenom mina motioner och jag kommer definitivt gå upp i talarstolen och försvara dem, det är viktigt. Jag ser på uppdraget som kongressombud med stor stolthet. Det är den högst beslutande instansen i vår förening, och ett viktigt verktyg för oss medlemmar att påverka våra liv och vår vardag, säger Karl Paine. Byggnads 17:e ordinarie kongress pågår 31 maj till 3 juni på Clarion Hotel Post i Göteborg.

Demokratitorg – nytt för i år
För första gången så genomför vi ett demokratitorg under kongressen. Syftet är att öka den demokratiska dialogen mellan förbundsstyrelsen och ombuden. Alla goda tankar och idéer som kommer fram under diskussioner antecknas.

Ämnen som kommer att diskuteras under demokratitorget är:

  • Medlemsvärvning och organisationsgrad
  • Byggnads förtroendevalda/inflytande på arbetsplatsen
  • Framtidens byggnadsarbetare
  • Jämställdhet och mångfald
  • Globaliseringen och våra svenska kollektivavtal
  • Byggnads i politiken/Ett Byggnads

Karl Paine tillhör Byggnads region Småland-Blekinge. Han är aktiv på kretsmöten där han har möjlighet att påverka. 

–I vår krets anordnade vi en "motionsverkstad" på ett kretsmöte. Vi diskuterade problemen vi ser i vår vardag och skrev sedan ner förslagen. Vi hade ombudsmän från Byggnads på plats som kunde hjälpa till. Det hela var en stor succé. En stor del av regionens motioner kom från just vår krets så det var jag väldigt glad över. Jag uppmanar alla kretsar att göra något liknande. Det är viktigt för demokratin i organisationen.

Nervös start
Första gången Karl var kongressombud var under Byggnads förra kongress 2014.

–Jag har nog aldrig varit så nervös i hela mitt liv som när jag för första gången som 22-åring såg mitt namn på talarlistan och bara var minuter från att ställa mig i talarstolen. Hans debut blev en ändå en rolig upplevelse och han vill verkligen uppmana fler unga att engagera sig.

Karl Paine vill:

  • Att Byggnads ska vara den starkaste rösten för ett rättvist pensionssystem i Sverige. "Vi måste även mobilisera dom yngre i dessa frågorna, det är våra liv det handlar om".
  • Se en kraftigt utökad företagshälsovård som även inkluderar den psykiska ohälsan. "Vi ser hur allt fler som kommer till Galaxen lider av psykisk ohälsa, särskilt unga. Det måste tas på allvar, och jag tror att ett bra sätt hade varit genom Företagshälsan. Han tror att många av oss har svårt för att prata om hur vi mår, särskilt i en grabbig miljö".
Uppdaterad: