Stipendiater till Byggnads kulturstipendium 2015. Med Johan Lindholm, Stefan Löfven och Leif Hjelm.

Stipendiater till Byggnads kulturstipendium 2015. Med Johan Lindholm, Stefan Löfven och Leif Hjelm.

2015 års kulturstipendiater

Byggnads stipendienämnd beslutade vid sitt möte den 16 april att utse nedanstående till kulturstipendiater 2015. Drygt 450 ansökningar har inkommit till nämnden, som har 240 000 kr att fördela. Stipendiesumman är 15 000 kr per stipendiat.

Utdelningen av stipendierna skedde i samband med Byggnads förbundsfullmäktige tisdagen den 12 maj på Rönneberga kursgård. Det var statsministern, tillika ordföranden för Byggnads stipendienämnd, Stefan Löfven som delade ut stipendierna.

Arkitektur

Johanna Bratel, Malmö

Johanna får Byggnads kulturstipendium för att delta vid DAAR. DAAR är ett arkitekt, studio och recidency-program baserat i staden Beit Sahour på Västbanken. Programmet samlar arkitekter, konstnärer, forskare och kulturutövare från hela världen för att kollektivt utforska gränslandet mellan plats, arkitektur och politik.

Bildkonst

Filippa Barkman, Skarpnäck

Filippa är en begåvad tecknare med en vass och målande penna. Hennes teckningar bjuder på spännande möten mellan innerlig skönhet och hotfulla vibrationer. Hennes teckningar och akvareller är inspirerade av äldre tiders mästartecknare i kombination med samtidens frågeställningar och idévärld.

Filippa Barkman får Byggnads kulturstipendium till stöd för en arbetsresa till New York där hon vill studera moderna tecknare på bland annat MOMA och Whitney Museum of Modern Art.

Julie Leonardsson, Kopparberg

Julie har sedan 1970-talet arbetat som konstnär, satirtecknare och bokillustratör. Hans originella och politiska teckningar bjuder både på humor och käftsmällar. Fundamentet i Julies konst bygger på pregnans, skärpa och stort personligt engagemang för samhällsfrågorna.

Julie Leonardsson får Byggnads kulturstipendium till stöd för en egen bok med satirteckningar och målningar.

Mats Åberg, Nacka

Mats är en synnerligen begåvad målare och skulptör. Under många år samarbetade han tillsammans med konstnärerna Torsten Rehnqvist och Domenico Ingianni. Mats kom att fördjupa sig i äldre, ädla tekniker som al fresco, stucco-lustro, al secco samt bronsgjutning. Tekniker där han nu är en självklar auktoritet och kunskapsbank.

Mats Åberg får Byggnads kulturstipendium till stöd för att på en hemsida sprida och göra sina unika kunskaper tillgängliga för flera intresserade, inom konst, arkitektur och byggnadsarbete.

Olle Magnusson, Huddinge

Olle har under ett stort antal år arbetat med bland annat snö och isskulpturer, nationellt och internationellt. Olle har ett spännande och exakt formspråk i sina skulpturer som lånar sig till offentliga uppdrag. Olle Magnussons begåvning och nyfikenhet gör att han ofta tänjer på konstnärliga gränser för både material och sammanhang.

Olle Magnusson får Byggnads kulturstipendium till stöd för en Land-Art utställning på svensk-finska kulturcentret Hanaholmen i Helsingfors.

Adriana Sjöberg, Stockholm (Ateljé Inuti)

Adriana är handledare och konstnär i Ataljé Inuti som är en icke-vinstdrivande arbetsplats för konstnärer med intellektuella och/eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Ateljé Inuti är en viktig och inspirerande verksamhet som ligger i framkanten när det gäller att skapa en kreativ och fungerande arena för konstnärer med intellektuella, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Adriana Sjöberg och Ateljé Inuti får Byggnads Kulturstipendium till stöd för en resa till Biennalen ARTE+ i Colombia för att bland annat delta i workshops och föreläsa om Outsider Art och LSS.

Aleksandra Jarosz Laszlo, Leksand

Aleksandra är en spännande och mycket kreativ konstnär med rötter och utbildning i Polen. Alexandras konst har färdats från ett expressivt måleri till ett integrerat samspel mellan måleri, forskning, performance och interaktiva processer.

Aleksandra Jarosz Laszlo får Byggnads kulturstipendium till stöd för ett konstnärligt forskningsprojekt kring bland annat äkthet och identitet.

Litteratur

Johan Bodell, Bollnäs

Skogens Kol var en anrik fabrik i Sibo i Södra Norrland. Kolet drev de stora järnbruken och här i Sibo låg koltillverkningens hjärta. 2013 gick Skogens Kol i konkurs. Kvar är bara fabriken och dess fantastiska byggnader. Johan Bodell får Byggnads kulturstipendium för att färdigställa en bok som fokuserar relationen mellan en traditionell arbetsplats och den omgivande bygden.

Anders Rydell, Stockholm

Kulturpolitiken har stor betydelse för nationalistiska partier och rörelser i Skandinavien. Anders Rydell får Byggnads kulturstipendium för att i en bok beskriva vilken betydelse begreppet "kultur" har för Fremskrittspartiet, Sverigedemokraterna, Sannfinländarna och Dansk Folkeparti osv – och vilket inflytande dessa partier/rörelser har på den reella kulturpolitiken.

Mina Widding, Umeå

Skrivpedagogen Mina Widding får Byggnads kulturstipendium för att resa till mindre orter i Norrland för att inspirera äldre till att skriva om sina liv. Stipendiet går till att bekosta en skrift med livsberättelser och fotografier.

Musik

Pia Påltoft, Stockholm

Att använda musiken som uttrycksmedel för ungdomar är den absolut bästa byggstenen att skapa en harmonisk uppväxt tillsammans med allas olika språkförutsättningar i Sverige. Precis som sport har kulturen inga gränser.

Pia Påltoft får Byggnads kulturstipendium för ett låtskrivarprojekt som på detta sätt gynnar kommande generationer.

Karin Samuelsson, Malmö

För en unik konsertsatsning, "Barockens kvinnor", en tidsepok mest känd för de manliga kompositörerna. Ett intressant projekt som kan visualisera barockens kvinnliga kompositörer med ord och musik.

Karin Samuelsson får Byggnads kulturstipendium till en produktion som både skulle passa i skolor och för allmänheten.

Jordi Carrasco Hjelm, Johanneshov

Jordi är en klassisk musiker som jobbar ständigt gränsöverskridande i sitt kontrabasspelande. Hans ansökan andas energi och vilja att gå vidare i musiken.

Jordi Carrasco Hjelm får därför Byggnads kulturstipendium som bidrag till en ny stråke.

Felix Bäckström, Göteborg

För att föra fram den nordiska musikskatten, med en repertoar som inte spelas så ofta, söker Felix tillsammans med Karin Birgersson stöd för en turné, inte bara i Sverige utan även utanför landets gränser, under sommaren 2015.

Duon får därför Byggnads kulturstipendium som stöd till denna turné.

Scenkonst

Oskar Sternulf, Göteborg

Nästan alla vet väl vad man menar med uttrycket att komma ut ur garderoben. Men hur är det egentligen att berätta att man är homosexuell? Hur har andra gjort? Och hur reagerade deras föräldrar, kompisar, barn, chefer och fastrar? Om detta har Oscar Sternulf gjort en monolog som heter "Komma ut". Monologen ska framföras både på teaterscenen och i klassrum. Vad kan vara mer viktigt än att öka förståelsen för att vi människor är olika och samtidigt lyfta fram alla människors lika värde? För arbetet HBTQ-monologen "Komma ut" får Oscar Sternulf Byggnads kulturstipendium.

Övriga områden

Eva Skåreus, Umeå

Vid det gamla fabriksområdet på Köpmanholmen i Örnsköldsvik vill Eva med en ljudinstallation göra de kvinnliga arbetarnas berättelser synliga, eller om man så vill – ljudliga. Männens berättelser om arbetet vid den nedlagda fabriken har dokumenterats tidigare – nu är det kvinnornas tur att komma till tals!

Det är en ära att Byggnads kulturstipendium kan bidra till denna viktiga dokumentation.

Uppdaterad: