Stipendiater till Byggnads kulturstipendium.

Stipendiater till Byggnads kulturstipendium 2019.

2019 års kulturstipendium

Byggnads stipendienämnd beslutade vid sitt möte den 19 mars att utse 18 stipendiater. 566 ansökningar hade kommit in under ansökningsperioden 3 december 2018 till 1 mars 2019. Stipendiesumman är 15 000 kr per stipendiat. Utdelningen ägde rum den 23 maj på Rönneberga Konferens, Lidingö.

Litteratur

Jannete Hentati, Lysekil

Här skaver industrinostalgi, miljöaktivism, urfolksrätt mot lokala politikers målsättningar om fler arbetstillfällen och utökad tillväxt. Här finns den enskilda människan med ett ständigt ökande elberoende och stora internationella datalagringsföretag som etablerar sig i älvens närhet. Med buss, bil, båt och vandring ska Jannete röra sig längs älven. För att ur en socialantropologs synvinkel samtala med människor som själva bär på erfarenheter av det spänningsfält som präglar livet längs älven idag. Det är ett utforskande som Byggnads vill bidra till.

Eija Hetekivi Olsson, Göteborg

Författaren Eija Hetekivi Olsson har ruskat om den svenska litterära scenen med romaner om ett segregerat Sverige. Inte minst har det handlat om barnens rätt till ett rättvist och ett likvärdigt liv. Uppmärksamheten kring romanerna och dramatiken har lett till att unga tjejer – från fattiga förhållanden och med trånga villkor – har kontaktat henne i hopp om att få handledning i ett eget berättande. Ett sånt samarbete vill Byggnads gärna vara med och stödja.

Conny Palmkvist, Helsingborg

Conny Palmkvist har funnit en viktig men undanträngd historia som han vill frilägga för oss. Det handlar om de motståndsmän som hösten 1943 hjälpte cirka 7 000 judar att fly från Danmark till Sverige. En av de grupper som gjorde flykt möjlig var Syklubben, som bestod av danska och svenska poliser. Syklubben räddade på egen hand cirka 1 400 människor. Byggnads vill bidra till Connys arbete med att samla de sista, nu levande rösterna, hos dem som var med 1943. Att gräva vidare i arkiven och ge dessa viktiga berättelser en plats i vår egen sårbara tid.

Journalistik

Ann Engqvist, Svedala

Hälften av Sveriges journalister bor och verkar i Stockholm, vilket gör att allt större delar av landet förvandlas till vita fläckar på massmediekartan. Den politiska och ekonomiska makten granskas inte på samma vis som tidigare. Och allt fler medborgare känner sig oinformerade om det som sker i närsamhället. Hur ska organisationer och enskilda kunna påverka och skapa opinion utan gemensam massmedia? Om detta vill Ann göra en föreläsningsserie och reportagebok, och Byggnads vill genom stipendiet understryka vikten i dessa frågor.

Julia Lindblom, Farsta

Julia Lindblom är frilansjournalist som ofta syns i facklig press. Hon vill skriva en reportagebok om arbetsvillkoren på företaget Amazon. Framför allt om villkoren och sammanhanget för de lagerarbetare som bär upp verksamheten i bland annat Polen, Frankrike och Spanien. De senaste åren har de organiserat sig över nationsgränserna, för att föra en gemensam kamp för bättre arbetsvillkor. Byggnads vill gärna stödja detta arbete som får en särskild aktualitet då Amazon också är på väg att etablera sig i Sverige.

Musik

Maria Blom, Nacka

Maria är en etablerad musiker och låtskrivare som har fått kraftig tinnitus på grund av sitt yrke. Hon har i många år arbetat i föreningen Ammot med att sprida kunskap om tinnitus för barn, ungdomar och unga musiker. Maria ska nu skriva musik och ljudlägga en utbildningsfilm. Det ska bli ett gratis material för skolan för att sprida kunskap om hörsel och ljud. Målet är att förhindra att unga människor drabbas av tinnitus och andra hörselskador, i samband med höga ljudvolymer. Byggnads vill stödja Marias viktiga arbete.

Markus Södergren, Ödåkra

Markus största passion i livet är musikal. Arbetet med att utvecklas som musikalartist har fått Markus att gå från en orolig och rastlös individ, till att bli en ordningsam och målmedveten person. Han är en stor talang, med fin klang och kontroll på sin röst, trots sina unga år. Markus vill fortsätta utbilda sig och göra detta i London under tre år. Markus får Byggnads kulturstipendium som stöd på sin väg mot de stora scenerna.

Natalia Goldmann, Stockholm

Natalia organiserade vintern 2018 julkonserter tillsammans med fyra andra musiker. De framförde klassisk kammarmusik runt den traditionella svenska julmusiken, med mål att nå ut till människor som kanske inte alltid kan ta sig till de stora konsertmusiksalarna. Natalia ska etablera en ensemble som ska spela på platser som Röda Korset, Stadsmissionen, äldreboenden, skolor, i innerstan, i förorten och i de klassiska konsert- och kammarmusiksalarna. Byggnads stödjer Natalias arbete med konserter över gränserna.

Bildkonst

Humle Rosenkvist, Tromsö/Helsingborg

Humle har jobbat med många konstnärliga uttryck såsom teckning, video och collagelika fanzines, men det är i keramiken hon känner att hon har funnit ett språk som hon vill utveckla och där alla uttryck kan samverka. Humle får Byggnads kulturstipendium som bidrag till lokal och verkstad. Där det är möjligt att arbeta med keramik och där hon kan utforska lerans omständigheter kring kemiska reaktioner och en ugns hetta.

Lina Larsson, Eskilstuna

Lina Larsson är ung men i hennes fotografier finns redan en stor dos erfarenhet i bildkomposition och hur och varför hon väljer motiven. Det är bilder med stor närvaro och de hon fotograferar vågar öppna upp för Linas berättande. Lina vill via fotografiet berätta historien om alla som håller vårt samhälle igång på natten, när andra vilar ut från sina dagjobb. Lina får Byggnads kulturstipendium för sitt kommande projekt om nattarbetare.

Niki Cervin, Malmö

Niki Cervin närmar sig duken med nyfikenhet och vetenskap, blandat med direkthet. För ett penseldrag måste vara bestämt och det finns ingen plats för tveksamhet. Nikis dukar är i stora format, 200 x 300 centimeter och det är svårt att få tag i stora penslar som passar den flödiga, kalligrafiska stilen. Niki har börjat experimentera med egenbyggda penslar. Hon får Byggnads kulturstipendium till material så att hon kan fortsätta sin undersökning av penseldrag i storformat.

Gabriella Mårtenson, Malmö

Gabriellas måleri är både abstrakt och föreställande. Vi ser baselementen i målningarna, kuber och cirklar, men också mer naturligt avbildade snår. Hon hämtar kraft och inspiration från naturen och omgivningen. Gabriella målar hemma och är begränsad av utrymme men hon vill gå upp i format. Hon vill även utforska de norra delarna av Sverige, hon som alltid bott och verkat i söder. Byggnads stödjer Gabriella för att få möjlighet till lokal och resa. Och därmed ett mer koncentrerat och hårt konstnärligt arbete utan distraktioner.

Johan Berglund, Solna

Johan Berglund är konstnär och han jobbar med serier. Utmaningen har varit att begränsa paletten och att inte använda textrutor, utan istället låta bilderna föra handlingen framåt. Det här gör att serien talar allas språk, att språkbilden blir internationell och kan upplevas av alla. Johans serier är vältecknade, stilistiskt rena utan valörer och varje ruta ser ut som en stämpel. Johan får Byggnads kulturstipendium för att kunna färdigställa de pågående projekten och för att kunna ge ut en print on demand-upplaga.

Johan Lindström, Johanneshov

Johan Lindström arbetar med allt från teckningar till skulpturala installationer. Han rör sig i en genre där själen, och det inre, avbildas både på duken och i olika skulpturala former. "Det som är botten i dig är botten också i andra" skrev Gunnar Ekelöf. Johan söker stöd i att undersöka just sin röst i arbetsprocessen. Att kunna gå från kaos, till att sammanföra måleri på skulptur och performance. Och i att sätta ihop flera mindre arbeten till ett större sammanhang. Byggnads kulturstipendium blir ett bidrag till den processen.

Film

Sten Karl Hedin, Göteborg

Sten Karl berättar med filmisk collageteknik. Det är urklippta bilder och teckningar som han animerar, en berättarröst för handlingen framåt och fakta kombineras med ett konstnärligt uttryck. Sten Karls kommande projekt ska handla om Malmberget och situationer som uppstår för invånarna som flyttas till grannstaden Gällivare på grund av den utökade gruvdriften. Det blir en berättelse om minnen, längtan och rätten till ett förflutet. Sten Karl får Byggnads kulturstipendium för att kunna sjösätta den viktiga historien om Malmberget, som om knappt tio år inte kommer att finnas kvar.

Konsthantverk

Louise Björnram, Borås

Louise Björnram är modist och tillverkar hattar, håraccessoarer och läderaccessoarer. En modist har samma hantverksmetoder som använts i mer än två hundra år. Modistens gesällprov bedöms av en mästare och Louise vill nu ta steget vidare från modist till mästare, som det endast finns en handfull av idag. Louise ska avlägga sitt mästarprov i juni i år. Byggnads stödjer henne med bidrag till material så att yrket och hantverkskunskaperna kan fortleva.

Jonatan Hedetoft, Dals Långed

Jonatan är konsthantverkare och snidar för att visualisera sjukdomstillstånd med försämrad hjärnhälsa som följd. Jonatans arbete handlar om att höja medvetenheten kring hur vi mår idag, i vårt samhälle. Han täljer med kniv och yxa och använder olika ytbehandlingar. Jonatans produktion är stor och han vill undersöka hur den kan presenteras för allmänheten. Ska det bli en utställning, eller tidningsartikel eller ska det visas genom sociala medier? Jonatan får Byggnads kulturstipendium för att kunna förverkliga sitt projekt som bidrar till att kunskapen om mental ohälsa ökar.

Övriga områden

Sara Danielsson, Mölndal

Sara Danielsson är en designer med ett stort intresse för klimatet. Hon undersöker och utforskar lösningar för inomhusodlingar av grönsaker, kryddväxter och svamp. Och vill kombinera närproducerad mat, nya smaker och bättre inomhusklimat med andliga, filosofiska och estetiska upplevelser. De lösningar som finns idag för inomhusodling saknar ett designperspektiv och en konstnärlig utformning. Sara får Byggnads kulturstipendium för framtagande av modeller och prototyper där funktion kombineras med form.

Uppdaterad: