2020 års kulturstipendiater

Byggnads kulturstipendium 2020 har utsetts. 18 kulturutövare från bland annat Värnamo, Göteborg, Stockholm och Linköping får dela på 270 000 kronor för insatser och fortsatt arbete inom kulturområdet. Totalt inkom 663 ansökningar till Byggnads kulturstipendium.

Musik

Ruth Spargo, f. 1985, Hägersten

Musik som medicin? Ruth Spargo är en specialistutbildad cellist med fokus på sjukhusinlagda barn och deras familjer.

Spontant, improviserat och inkännande närmar sig Ruth både barnen och deras anhöriga. Nu när hon vill utveckla och etablera ett större nätverk av musiker som jobbar inom vården, vill Byggnads med sitt kulturstipendium självklart bidra till hennes viktiga arbete.

Olle Persson Meczynski, f. 2001, Saltsjö-Boo

Olle Persson Meczynski går sista året på Södra Latins musiklinje. En stor del av studietiden har Olle ägnat åt att spela kontrabas, och nu när Olle ska läsa vidare efter studenten behöver han en egen!

Olle har en ADHD-diagnos som tidigare i livet gjorde att han, enligt honom själv, hamnade på fel ställen och i fel kretsar. Byggnads är glada över att musiken blev Olles väg framåt och att det idag är musiken som ger honom kickar.

Byggnads är övertygade om att vi i framtiden kommer få höra mer av Olle och hans musik, och därför vill vi gärna bidra till hans dröm om att äga en egen kontrabas.

Journalistik

Stefan Fels, f. 1972, Värnamo

”Gnosjöandan” är välkänd i hela Sverige. Men vilka är människorna som får Gnosjö att fungera? Vilka är personerna som får företagens hjul att fortsätta snurra?

I sin utställning skildrar Stefan undersköterskan som sliter på äldreboendet, vaktmästaren som håller ordning på skolan, lokalvårdaren som håller rent på arbetsplatsen och köksbiträdet i sjukhusets storkök. Stefan porträtterar några av dem som garanterar den välfärd som vi för ofta tar för given.

Den här viktiga skildringen av människorna som är våra samhällsbärare, vill Byggnads gärna stödja.

Litteratur

Emma V Larsson, f. 1984, Tungelsta

Skidspår och friluftsgårdar. Eldplatser, grottor och barnvagnsvandringar. Även i storstaden väntar äventyret precis runt knuten.

Med sin guidebok vill Emma inspirera både barn och föräldrar till en ny och insiktsfull relation till naturen och miljön i Stockholm.

Byggnads hoppas att genom detta kulturstipendium kunna bidra till att ännu fler människor – både äventyrslystna barn och deras föräldrar – får en chans att upptäcka Stockholms spännande omgivningar.

Rasmus Landström, f. 1985, Väring

Hur mår arbetarlitteraturen idag? Förmodligen bättre än på länge, enligt litteraturkritikern Rasmus Landström.

Trots det menar Rasmus samtidigt att arbetarlitteraturen fått en undanskuffad plats i dagens kulturdebatt och samtidsbeskrivning. Det är något som Rasmus vill ändra på med sin kommande bok Arbetarlitteraturens återkomst.

Byggnads är övertygade om att Rasmus bok kommer göra skillnad och vill gärna bidra till att den blir klar.

Fredrik Björkman, f. 1987, Stockholm

Dödsbygget är namnet på Fredrik Björkmans kommande bok. Den handlar om de döds- och olycksfall som sker hos såväl svenska som internationella bolag i byggbranschen. Media rapporterar ofta om enstaka händelser, men visar sällan hela sammanhanget eller ger den fullständiga bakgrunden till de ökande olyckstalen.

Med sin bok vill Fredrik skildra den verklighet som byggnadsarbetare lever i. Han vill beskriva säkerhetsarbetet på våra byggarbetsplatser. Både det som finns, och det som borde finnas. Det här viktiga arbetet vill Byggnads självklart stödja.

Teater

Linda Kledzik, f. 1977, Spånga

På Teater Satelliten, som har rosats för sitt sätt att hantera svåra frågor kring psykisk ohälsa och utanförskap, har hälften av skådespelarna någon form av funktionsvariation.

Teatergruppens regissör Linda Kledzik är nu i färd med att skriva en ny musikal på det tidlösa temat gränsland. Ett tema som utforskar hur och var vi människor sätter våra gränser, vad skillnaden är mellan kärlek och kontroll?

Byggnads hoppas att genom sitt kulturstipendium kan bidra till att Lindas musikal blir klar.

Övrig scenkonst

Cecilia Wrangel Skoug f. 1978, Gustavsberg

De flesta av oss minns vår första skoldag som pirrig, lite läskig och känslan av fladdrande fjärilar i magen.

Cecilia Wrangel Skougs dockteater Fjärilar i magen skildrar denna speciella tid i tre unga tjejers liv. Deras första tid i skolan, allas olikheter och att det faktiskt är helt okej att vara annorlunda.

Fjärilar i magen lämnar oss med ett leende på läpparna, och med Byggnads kulturstipendium hoppas vi att Cecilia får ännu fler barn och vuxna att le framöver.

Bildkonst

Bia Ullenius Hellström f. 1947, Västerås

Det finns en kraft i självlärda Bia Ullenius Hellströms måleri. Bias färgstarka verk föreställer ofta byggnationer: en bro, solstolar eller en vägg. Avfolkade landskap där ljus, färg och enkelhet står i centrum.

Då Bia skildrar naturen i sitt måleri, är den färdigställd av mänsklig hand. Kanske handlar hennes måleri om själva platsen, den vi byggt åt oss själva?

Helt säkert är att Bia verkar ha en outtömlig energi för att finna egna vägar inom måleriet. Med stöd av Byggnads stipendium hoppas vi att hon fortsätter finna nya stigar, vägar och mål på sin resa.

Kristina Thun f. 1981, Borås

Kristina Thun experimenterar med alla konstgrafikens olika tekniker och lyckas alltid landa på fötterna.

I hennes poetiskt självupplevda bilder får vi följa med in ett myller av upplevelser. Här står huset alltid i centrum. Även då själva huset försvunnit bakom horisonten men lämnat kvar stolar, köksbord, kaffekoppar och fågelkvitter i ett kargt och bergigt landskap.

Vi hoppas att Kristina aldrig slutar experimentera med sitt uttryck, och att Byggnads stipendium ger henne extra luft under vingarna.

Cecilia Jansson f. 1975, Örebro

Cecilia Jansson arbetar i allt. Från hårt till mjukt, från vass keramik till mjuka trådens broderi.

Cecilia låter materialen mötas och vågar djärvt experimentera med både material och tradition. Hon tvekar inte att låta andra människor medverka i sin konst. Deras insikter och kunskap bidrar till hennes verk och skapar unika möten människor emellan.

Byggnads ser med spänning fram emot de nya härliga krockarna som Cecilia kommer att skapa!

Siri Frances Wibell f. 1992, Göteborg

Multibegåvade Siri Frances Wibells konstnärliga metod handlar om möten, deltagande och dialog.

I sin konst undersöker Siri metoder och arenor där kollektivt skapande, kreativa möten och samtal fungerar som utgångspunkt för den estetiska upplevelsen.

Idag, då våra möjligheter att mötas och dela upplevelser står inför stora förändringar, vill vi gärna stödja Siris viktiga arbete och vision.

Camilla Carlsson f. 1971, Johanneshov

Ska vi leka? Leken står i centrum för Camillas Carlsson interdisciplinära konst. För Camilla Carlsson handlar konsten om att leka, pröva sig fram, fantasi och oförutsägbarhet.

Genom lek som metod, teckning och fotografering arbetar Camilla tillsammans med barnen och deras pedagoger, sig fram till nya skulpturer och lekprocesser.

Byggnads stödjer med glädje hennes nya lekskulptur som vi tror kommer stimulera och glädja många barn framöver.

Fredrika Anderson f. 1982, Göteborg

Fredrika Andersons penseldrag är snabba och färgstyrkan nedtonad likt en gammal ljusblekt affisch.

Motiven i Fredrikas undersökande måleri är kvinnor i arbete, kvinnor i förening och kvinnor som kreativt skapande. Hennes nästa projekt handlar om att undersöka en färg: skymningen. Den blå timmen.

Med hjälp av Byggnads kulturstipendium hoppas vi hon kan fortsätta sitt färgrika och kreativa utforskande.

Johan Melander f. 1988 och Gabriel Edvinsson, f. 1990, Göteborg

Johan Melanders måleri är begripligt och handfast, men söker sig samtidigt ut mot kanterna och rör sig alltid lite utanför ramarna.

Tillsammans med ljudkonstnären Gabriel Edvinsson vill han nu skapa ett verk där ljud och måleri, fest och sammankomst, ska nå ut över galleriets begränsningar för att skapa nya samtal.

Byggnads tror på Johan och Gabriels vision: att samtal i kombination med konst är en bra början!

Film

Henrik Vikander f. 1997, Spånga

För Henrik Vikander är film ett verktyg för att öppna upp och skapa dialog om psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa är ett stort samhällsproblem som ständigt behöver belysas och Henrik är nu i startgropen för sitt nya projekt.

Med hjälp av Byggnads kulturstipendium hoppas vi att Henrik kan fortsätta beröra, inge hopp och skapa dialog kring denna alltid lika viktiga och aktuella fråga.

Arkitektur

Ida Dotevall f. 1989, Vänersborg

Att återanvända och återvinna ligger i tiden. Att bevara kulturhistoriska byggnader och dess helhetsintryck är viktigt för eftervärlden.

För Ida Dotevall är varje hus och fönster en ny utmaning – och inte minst en ny väg och ett fönster – till vår historia och vårt gemensamma kulturarv.

Byggnads kan bara hålla med. Vi vill därför stödja hennes specialkurs i fönsterrenovering med Byggnads kulturstipendium.

Konsthantverk

Olof Davidsson f. 1993, Linköping

Före detta byggnadsarbetaren Olof Davidsson ser möjligheter i andras skräp.

Att ge material ett andra liv är något som vi alla vinner på, enligt Olof. Företagen får en extra inkomstkälla genom att sälja sina rester till konstnärer, och det bidrar även till en bättre miljö genom att ta tillvara på överblivet byggmaterial, för skapa nya konstverk.

Byggnads tror på Olofs arbete och vill gärna stödja hans vision om ett andra liv för gammalt byggmaterial.

Uppdaterad: