Kulturstipendium

2021 års kulturstipendiater

18 kulturutövare från Malmö i söder till Jukkasjärvi i norr har valts ut och belönas med 15 000 kr vardera när Byggnads kulturstipendium delas ut för 55:e året i rad.

– Efter ett år då kulturen och kulturutövarna har fått stå tillbaka på flera sätt så känns det extra fint att få hylla och belöna ett antal personer som trots restriktioner fortsatt satsa på sin kulturform, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Byggnads kulturstipendium har en lång tradition och har delats ut varje år sedan 1966. Syftet med kulturstipendiet är att göra det möjligt att förverkliga en idé eller ett projekt inom kulturområden som litteratur, journalistik, musik, film, bildkonst och dans.

– Att lyfta kulturens betydelse i samhället är en stolt och levande tradition inom arbetarrörelsen och inom Byggnads. Nu börjar samhället öppna upp och jag hoppas innerligt att kulturen får ta ännu större plats än vad den gjorde innan pandemin. Det behövs, kultur gör livet rikare! Säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Totalt inkom 776 ansökningar och i år delas även ett hedersomnämnande ut som belönas med 10 000 kr.

Vinnare av Byggnads kulturstipendium 2021:

Se hela listan med motiveringar här

Bilder på pristagarna finns i Byggnads pressrum

Musik

Film

Bildkonst

Övrig scenkonst

Konsthantverk

Journalistik

Litteratur

Teater

Uppdaterad: