Isak Molin

Schyssta byggen och sund konkurrens

Byggnads har tillsammans med Sveriges Byggindustrier tagit initiativ till ett brett samtal om schyssta byggen och en sund konkurrens. Syftet är att få så många som möjligt, i och kring branschen, att diskutera hur byggbranschen ser ut idag och hur vi skulle vilja ha det. Resultatet från gruppsamtalen behöver lämnas under våren 2019.

Tillsammans vill vi ta fram en allmän problembild, men också bygga en gemensam dröm om hur det skulle kunna vara. Projektet finansieras av Arbetsmiljöverket. Samtalen kommer att genomföras bland alla som arbetar i byggbranschen – företag, myndigheter och andra intressenter. Det är arbetsgivarna som initierar och genomför gruppsamtalen.

Samtalen sker genom träffar i grupper om 10–30, med samtal i små grupper om 4–5 personer (exempelvis vid en vanlig arbetsplatsträff). Samtalet genomförs i en eller två delar. Det går att göra en del i taget, eller båda i följd. Det går också att göra bara del 1. Varje del tar 15 minuter.

Träffen inleds med en kort video. Sammankallande till mötet leder samtalet med hjälp av enkla instruktioner i en powerpoint. Här står vad som ska diskuteras och hur det ska redovisas.

Det behöver finnas en bärbar dator eller dator med projektor på plats för att visa materialet. Materialet innehåller även video, vilket innebär att ni behöver ha datorhögtalare eller använda ljudet i skärmen eller projektorn.

Resultatet från gruppsamtalen behöver vara inlämnat senast den 31 mars.

Vill du göra en workshop på din arbetsplats? Involvera ditt fackliga ombud och prata din arbetsgivare.

Projektledare för Byggnads är Anneli Ohlsson Anderbjörk,

anneli.ohlsson.anderbjork@byggnads.se

Så här laddar du hem materialet

1. Följ nedanstående länk och klicka på den röda ppt-ikonen med namn ”Workshop Schyssta Byggen - endast övning ett v2.pptx” om ni bara ska göra den första workshopen eller likadan ikon ”Workshop Schyssta Byggen - två övningar v2.pptx” om ni ska göra både workshop ett och två.

2. Klickar på ”Ladda ner” i mitten av sidan. Då kommer två knappar synas i det övre högra hörnet. Klicka på ”Ladda ner” och välj ”Direktnedladdning”.

3. Nedladdningen börjar nu på din dator. När du får frågan vad du vill göra med filen väljer du ”Öppna”.

4. Det kan ta en liten stund att ladda ner, men om allt går som det ska kommer presentationen öppnas automatiskt när nedladdningen är klar.

5. Spara filen där du vill ha den på din dator genom att välja ”Arkiv” och ”Spara”. Filen har hur som helst lagt sig i mappen ”Hämtade filer” på din dator.

6. Gå tillbaka till Dropbox-mappen och ladda på samma sätt även hem ”Arbetsblad” och ”Manus till sammankallande”.

Uppdaterad: