18 stipendiater delar på 160 000 kronor, forts.

Publicerad:

Ola Åstrand, Göteborg - 10 000 kronor

Stipendienämndens motivering:
Ola Åstrand får stipendiet för att kunna göra en efterlängtad resa till Senegal.
Åstrand, som är utbildad vid Valands konsthögskola i Göteborg, arbetar med ett brett spektrum av uttryck och deltar aktivt och med en generös inställning till kamrater och kollegor i ett mångfacetterat konstliv.
Hans deltagande förra året i Dak-Art, den största afrikanska konstbiennalen på initiativ av Moderna museet och Kulturrådet, har skapat nya intressanta kontaktytor.

Lei-lei Tian, Göteborg - 10 000 kronor

Stipendienämndens motivering:
Lei-lei Tian är tonsättare, född i Kina och utbildad vid Musikkonservatoriet i Beijing. Sedan 1997 är hon diplomstuderande i komposition på Musikhögskolan i Göteborg hos prof. Ole Lützow-Holm. Hon har under studietiden i Sverige snabbt och fantasifullt anammat nya idéer och impulser som hon lyckas bearbeta till ett personligt uttryck som bottnar i två olika kulturella världar. Lei-lei Tian tilldelas stipendiet för att delta i de internationella sommarkurserna i Tanglewood i USA.

Jonas Viklund, Hägersten - 10 000 kronor

Stipendienämndens motivering:
Jonas Viklund är klarinettist och studerar f.n. på solistdiplomlinjen vid Musikhögskolan i Stockholm.
Under de första årens studier har han också varit flitig deltagare i internationella masterclasses. I höst kommer han att göra inspelningar av kammarmusik och soloverk i Sveriges Radio, och våren 2002 debuterar han som solist med orkester i Stockholm.
Jonas Viklund tilldelas stipendiet för privata klarinettstudier i New York och Paris.

Karin Ancker, Hägersten - 7 500 kronor

Stipendienämndens motivering:
Karina Ancker är altviolinist som just har avslutat sina studier på Musikhögskolan i Stockholm. Hon har blivit antagen till fortsatta studier i höst på Royal College of Music i London, i kursen Postgraduate Diploma.
Karin Ancker tilldelas stipendiet för att delta i en masterclass i England i sommar.

Hanna Wiklund, Stockholm - 7 500 kronor

Stipendienämndens motivering:
Hanna Wiklund är violinist och specialintresserad av tidig musik. Hon har avslutat sitt andra studieår på Musikhögskolan i Stockholm i barockviolin.
Hon Wiklund får stipendiet för att delta i en internationell barockmusikkurs i Portugal under sommaren.

Tor Lind, Stockholm - 5 000 kronor

Stipendienämndens motivering:
Tor Lind är sångare, baryton, som f.n. studerar på Musikhögskolan i Stockholm. Han har tidigare deltagit i flera masterclasses för välkända sångare och pedagoger, som t.ex Ingvar Wixell och Dorothy Irving.
Tor Lind tilldelas stipendiet för att delta i en internationell mästarkurs ledd av Laura Sarti från Guildhall School of Music and Drama i London.

Anna Petrini, Stockholm - 5 000 kronor

Stipendienämndens motivering:
Anna Petrini är blockflöjtist och har i vår avslutat sin utbildning på Musikhögskolan i Stockholm med musikerexamen. Hon är medlem i barockensemblen ´La Soave Melodia´, en kvartett musiker specialiserade på barockmusik.
Anna Petrini tilldelas stipendiet för deltagande i sommarkurs för tidig musik.

Jerker Virdborg, Stockholm - 10 000 kronor

Stipendienämndens motivering:
Jerker Virdborg debuterade i januari 2001 med novellsamlingen "Landhöjning två centimeter per natt".
Han framträder redan i detta sitt förstlingsverk som en stilsäker berättare med ovanlig förmåga att omedelbart fånga läsarens intresse och med små medel skapa stark psykologisk spänning.
Han tilldelas stipendiet som erkänsla för denna lovordade debut och uppmuntran inför det fortsatta författarskapet.

Pär Hansson, Göteborg -10 000 kronor

Stipendienämndens motivering:
Pär Hansson, född och uppvuxen i Vännäs, har med två diktsamlingar, "Ruckel" 1998 och "Familjekista" 2001, etablerat sig som en spännande och originell poet som hälsats med lovord av kritiken.
För att han ska få möjlighet att genomföra ett kommande projekt, en bok med dikter och reportage om det samiska "läget" år 2001, tilldelas han stipendiet för en månadslång vistelse hos samiska renskötare i Tuorpon sameby i Kvikkjokksfjällen.

Hedda Sjögren, Stockholm - 10 000 kronor

Stipendienämndens motivering:
Hedda Sjögren, som verkat som dramatiker och skådespelerska i USA i åtta år, gjorde år 2000 en kritikerrosad debut på svensk scen med sin internationellt uppmärksammade monolog "Känner ni doften av råg?"
Hon arbetar nu tillsammans med regissören Ken Rus Schmoll och konstnären Sigrid Sandström på en ny pjäs, främst riktad till tonåringar, som med en kombination av myter, idéhistoriskt och modernt material ska inspirera till en diskussion om rötter och tillhörighet.
Hedda Sjögren tilldelas stipendiet som stöd till projektet.

Uppdaterad: