Byggnads och Målareförbundet stödjer Elektrikerkonflikten

Publicerad:

5000 medlemmar hos Elektrikerförbundet, SEF, befinner sig i konflikt sedan i förra veckan. Strejken berör byggen som ägs av svenska kommuner, landsting eller deras bolag. SEF kräver en rad åtgärder för att komma åt den alarmerande utvecklingen med pressade byggtider. Både Byggnads och Målarna arbetar sedan länge för att eliminera byggstress. Hans Tilly, ordförande i Byggnads och Lars-Åke Lundin, ordförande i Målareförbundet, uttalar nu sitt helhjärtade stöd till Elektrikerna.

En rad medlemsundersökningar, som förbunden har gjort, visar att byggstress uppfattas som det mest allvarliga arbetsmiljöproblemet. Byggen och installationer har blivit mer komplicerade, både arkitektoniskt och tekniskt. Ofta kommer ändringar efter hand som borde förlänga byggtiden – i stället står slutdatum fast.

– Sedan länge pågår diskussion mellan SEF och Elektriska Installatörsorganisationen, EIO, kring byggstressen, säger Stig Larsson, ordförande i SEF. Samtalen mellan oss och arbetsgivarna i ett antal arbetsgrupper har gått trögt. SEF:s mål är att våra medlemmar ska orka fram till pension och att åstadkomma en bra arbetsmiljö som gör elektrikeryrket attraktivt.

Öppet brev till myndigheter och byggherrar 
2001 riktade Byggnads ett öppet brev till kommuner, landsting, statliga myndigheter och byggherrar: ”Svenska Byggnadsarbetareförbundets 100 000 byggnadsarbetare vill inte vara med och bidra till att bygga hus som möglar”, skrev man. ”Mattor läggs in på golv som inte hunnit torka ordentligt och fukten byggs in i väggarna. Resultatet blir sjuka hus som drabbar dem som ska bo och arbeta där. Det drabbar barn som ska vistas i skolor och förskolor. Kort sagt – det drabbar alla.”

Frågorna uppmärksammades i samband med att mögel och fukt upptäcktes på bomässan Bo01 i Malmö, i Moderna museet i Stockholm och i Hammarby sjöstad. Problemen är lika aktuella i dag. Aftonbladets Lennart Arnstad rapporterade, från sin resa i de sjuka husens Sverige 2003, om fördubblat antal allergiska barn på grund av inomhusklimatet. Hälften av Sveriges kommuner angav att de lider av fuskbyggen och mögelskadade hus.
Pressade byggtider och stress är boven i dramat.

– Någon måste säga ifrån. Nu gör elektrikerna det, med fullt stöd av Byggnads och Målareförbundet, säger Hans Tilly. Arbetsgivarna måste få upp ögonen för att något måste göras. Att Sveriges Byggindustrier, SBI, har bjudit in oss och Elektrikerna, Arbetsmiljöverket och EIO till ett gemensamt möte om pressade byggtider den 6 juni är ett bra initiativ. Förutsatt att SBI verkligen är beredda att göra något för arbetsmiljön och därmed för våra användare.

Trängsel på svenska byggen
– Ohälsotalen bland målare, byggnadsarbetare och elektriker ökar på ett oroande sätt, säger Lars-Åke Lundin. De hänger ihop med byggstressen, liksom antalet beviljade förtidspensioner och sjukbidrag bland våra medlemmar. Den ena yrkesgruppen är knappt klar i ett rum på byggena innan nästa tar vid. Det kan till exempel innebära att några på arbetsplatsen arbetar med farliga moment som andra på bygget inte får vetskap om.

Stig Larsson, Lars-Åke Lundin och Hans Tilly betonar att arbetsgivarnas ansvar för arbetsmiljön är strikt reglerat i Arbetsmiljölagen och dessutom i ett antal föreskrifter som dem om systematiskt arbetsmiljöarbete, bygg- och anläggningsarbete och belastningsergonomi.

– Det finns inga tvivel, säger Larsson, Lundin och Tilly. Arbetsgivarna i byggbranschen måste visa att man tar byggstressen på allvar. Vi har sagt ifrån tidigare utan resultat. Elektrikerna tar till krafttag. Det måste bli ordning och reda på våra gemensamma arbetsplatser. Detta avgör vilket anseende och status våra branscher får. Vi tar kampen för medlemmarnas hälsa och för ett bra boende. Vi säger nej till sjuka medlemmar och sjuka byggen!

Vid frågor ring gärna Stig Larsson, mobiltel 070-240 02 92
Lars-Åke Lundin, mobiltel 070-586 29 04
Hans Tilly, mobiltel 070-552 67 40

Uppdaterad: