Sektion 5 i Svedala blir Årets sektion i Byggnads - nytt pris delas ut för moderna arbetsformer

Publicerad:

Tisdagen 17 juni, på Byggnads fullmäktige på Hotel Galaxen i Borlänge, tar sektion 5 i Svedala emot Byggnads nya pris ”Årets sektion”. I samband med att statsminister Göran Persson, mellan kl 15.00 och 16.30, delar ut årets kulturstipendier överlämnas även denna hedersutmärkelse.

– Sektionerna är basen i Byggnads verksamhet, säger förbundsordförande Hans Tilly. Därför vill vi lyfta fram och belöna goda exempel på medlemsnära fackligt arbete. Sektion 5 arbetar på ett spännande sätt som intresserar medlemmarna. Därför blir de ”Årets sektion” när Byggnads för första gången delar ut priset.

Kryddkorv och närvarolotterier ökar aktiviteten
I Svedala är Byggnads en kraft att räkna med. Andra fackföreningar och Arbetarekommunen ser upp till sektion 5. Sedan två år har sektionen lagt om kursen för sin verksamhet. Strategiskt och målmedvetet arbete har ökat medlemmarnas engagemang. Nu får styrelsen resa till Stockholm som belöning för att de förnyat mötesformerna. Några metoder är personliga inbjudningar, närvarolotterier och möten på veckans alla dagar utom fredagar och söndagar. Allt för att locka fler medlemmar – i dag är 25 procent av de 250 yrkesverksamma aktiva.
– Vi är glada över att få priset, säger Lars Lindström, ordförande i sektion 5 sedan fyra år. När jag tillträdde var medelåldern rätt hög bland dem som kom på mötena. Jag var orolig för återväxten. Vi funderade på hur man kunde öka aktiviteten. Det är vanligt att när engagemanget minskar så minskar facket aktiviteterna. Vi gjorde tvärtom, vi ökade antalet möten från fyra till tio per år och införde familjedagar och möten på kaféer och restauranger. Där äter vi alltid Knake som är en kryddkorv med gamla traditioner inom skånsk byggbransch.

Mer information – Lars Lindström, mobiltel 070-645 44 35

Uppdaterad: