Slovakiska ugnsmurare på SSAB får kompensation

Publicerad:

Det innebär att de cirka 100 ugnsmurarna från Slovakien som gått på svältlöner nu får kompensation för en stor del av de löner som de var berättigade till enligt det svenska kollektivavtal som Byggnads varit med om att förhandla fram.

- Det är en klar framgång för svensk fackföreningsrörelse och de arbetsvillkor som gäller på den svenska arbetsmarknaden, säger Byggnads ordförande Hans Tilly i en kommentar.

- Genom det som har hänt på SSAB i Luleå har många fått upp ögonen för det som vi länge har varit medvetna om och nu finns det skäl att överväga om vi behöver övergångsregler i samband med EU-utvidgningen i maj nästa år, tillägger han.

Willy Hulthén, ombudsman på förbundskontoret i Stockholm och den som ledde förhandlingarna känner sig nöjd med överenskommelsen.

- Kvällens uppgörelse innebär att de slovakiska byggnadsarbetarna nu kan dela på ett mångmiljonbelopp som är retroaktivt för den tid som de arbetat vid SSABs koksverk. I fortsättningen får de rätt lön enligt kollektivavtalet, säger han.

För eventuella frågor, ring Hans Tilly på 070 – 552 67 40 eller Willy Hulthén på 070 – 699 40 55.

Uppdaterad: