Lettiska Laval avbryter skolbygget i Vaxholm

Istället för att teckna ett svenskt kollektivavtal med Byggnads, väljer nu det lettiska företaget Laval un Partneri Ltd att inte fullfölja kontraktet med Vaxholms kommun.
Publicerad:

- Det är beklagligt att Laval väljer att avsluta sitt uppdrag istället för att teckna ett svenskt kollektivavtal, säger Byggnads avtalssekreterare Gunnar Ericson. Under förra året tecknade vi kollektivavtal med nära 100 andra utländska företag i Sverige. Det känns därför märkligt att Laval un Partneri inte vill teckna ett svenskt kollektivavtal som skulle ha givit de lettiska byggnadsarbetarna möjlighet att slutföra skolbygget i tid till skolstarten i höst.

Laval un Partneris arbetsplatser i Stockholmsområdet, bland annat på Söderfjärdsskolan i Vaxholm, har sedan i början av november varit satta i blockad av Byggnads. Anledningen är att företaget har vägrat teckna kollektivavtal i Sverige. Enligt EUs utstationeringsdirektiv är det arbetslandets regler och lagar som ska gälla. Byggnads har därför krävt ett svenskt kollektivavtal som skulle ge de lettiska byggnadsarbetarna samma rättigheter, löner och arbetsvillkor som svenska byggnadsarbetare.

För information kontakta:
Gunnar Ericson, tel 070-520 79 46

Uppdaterad: