Regeringen måste ta ett övergripande ansvar för jobbtrafficing

Efter de senaste byggskandalerna kräver Byggnads att regeringen tar ett övergripande ansvar för jobbtrafficingen inom byggbranschen.
Publicerad:

De senaste åren har vi sett ett tilltagande inslag av trafficking inom byggbranschen. Byggnads har gjort inspektioner på flertalet byggarbetsplatser där utländsk arbetskraft har arbetat under slavliknande former. Bygget på Preems raffinaderi i Lysekil, Hotellbygget på Stureplan i Stockholm och nu senast Björklunda i Sörmland är bara några exempel där byggnadsarbetare arbetar på arbetsplatser som saknar det allra mest grundläggande arbetsskyddet, inte får ut sina löner, bor i utdömda lokaler och hotas av sina arbetsgivare om de talar med facket eller de svenska myndigheterna.

- Trots att vi utsätts för hot och maffialiknande metoder tar vi ansvar genom att hjälpa dessa utsatta byggnadsarbetare. Vi jobbar för att de ska få justa villkor, som till exempel att de får ut sina löner och att de inte behöver vara rädda för att skada sig på grund av undermålig arbetsmiljö, säger Hans Tilly Byggnads ordförande i en kommentar.

- Jag kräver nu att regeringen tar sitt ansvar för att bekämpa jobbtrafficingen inom byggbranschen. Vi ser att det behövs åtgärder på fyra områden:

1. Justitieminister Beatrice Ask, måste skaffa fram mer pengar till ekobrottsmyndigheten, polisen och åklagarna för att komma den organiserade och maffialiknande brottsligheten inom byggsektorn.

2. Migrationsminister Tobias Billström måste lyfta frågan om jobbtrafficing med sina kollegor på EU-nivå. Trafficing är ett gränsöverskridande problem som kräver gränsöverskridande åtgärder.

3. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin måste omedelbart stoppa neddragningen på Arbetsmiljöverket och istället tillföra mer resurser. Det är bara Arbetsmiljöverket som har laglig rätt att inspektera och stoppa byggen med livsfarliga arbetsförhållanden.

4. Finansminister Anders Borg måste omedelbart ge Skattemyndigheten rätt att göra oannonserade stickprovskontroller på Byggarbetsplatser. Detta för att komma åt svart arbetskraft.

- Arbetsgivarorganisationen Svensk Byggindustris medlemsföretag måste sluta anlita byggföretag som utnyttjar den utländska arbetskraften. Gårdagens inslag i TV-programmet Insider i TV3 visar att jobbtrafficing finns i våra största byggföretag Skanska, AP fastigheter, m.fl. Vi tar vårt ansvar. Nu måste arbetsgivarna och byggföretagen sluta att utnyttja den utländska arbetskraften, avslutar Hans Tilly.

Uppdaterad: