Thomas Gustavsson kommenterar Skanskas varsel: Byggkrisen värre än 90-talet

Idag kom beskedet att Skanska varslar över 2 000 personer. Byggnads andre ordförande Thomas Gustavsson är djupt oroad över situationen och befarar att krisen i Byggbranschen kan bli djupare och värre än under 90-talet.
Publicerad:

- Jag är inte helt överraskad att Skanska nu varslar. Konjunkturen ser mörk ut och Byggbranschen är en av de branscher som drabbats värst. Hittills har uppemot 5 000 byggjobbare varslats och till detta kommer de mindre byggföretagen som inte ingår i varselstatistiken, säger Thomas Gustavsson.

- Arbetslösheten i byggsektorn riskerar nu att bli värre än under 90-talskrisen, då den låg på över 30 procent. Då kunde svenska byggnadsarbetare söka jobb i Norge och Tyskland, men den här gången är deras byggmarknader också i kris. Detta är tragiskt för alla de som drabbats och för branschen som riskerar att dräneras på kompetenta yrkesarbetare, fortsätter Thomas Gustavsson.

- Nu måste regeringen snabbt sätta in åtgärder för att möta upp krisen i byggbranschen. Jag har tidigare framhållit att det nu är läge att införa ROT-avdrag och ytterligare åtgärder kan vara att satsa på att rusta upp miljonprogrammen och införa investeringsbidrag. Även byggföretagen och Arbetsförmedlingen har ett ansvar för att stödja de som sägs upp genom bl.a. utbildningsinsatser avslutar Thomas Gustavsson .

Uppdaterad: