”Bra att Wallström vill byta ut Barroso”

I Ekots lördagsintervju den 9 maj framförde Margot Wallström förslaget att Anna Diamantopoulou är den kandidat som borde ta över som EU-kommissionens ordförande efter José Manuel Barroso.
Publicerad:

Anna Diamantopoulou är parlamentariker i Grekland och före detta EU-kommissionär. För att återupprätta arbetarnas rättigheter vill hon förändra utstationeringsdirektivet efter EG-domstolens domar i bland annat Lavalmålet. Något som den svenska regeringen har motsatt sig.

– Vi hoppas att de svenska medborgarna har två klara alternativ att välja emellan i EU-valet. Vi inom facket är villiga att stödja alla kandidater som sätter principen lika lön för lika arbete högst och att de driver kravet att utstationeringsdirektivet ska skrivas om, säger Thomas Gustavsson, 2:e ordförande i Byggnads och Sam Hägglund, generalsekreterare för Europeiska Byggnads- och Träarbetarfederationen (EBTF).

– Det är bra att flera internationella politiker vill förhindra effekterna av EG-domstolens dom i det så kallade Lavalmålet. Domen hotar de fackliga rättigheterna och riskerar att leda till ännu mer löne- och villkorsdumpning på våra arbetsplatser, säger Sam Hägglund.

– Därför är det bra att Margot Wallström föreslår att José Manuel Barroso bör bytas ut. Det anser inte Fredrik Reinfeldt, som inte heller vill förbättra de fackliga villkoren genom att förändra utstationeringsdirektivet, säger Thomas Gustavsson.

– Det viktigt att vi röstar in rätt parlamentariker som inte kommer godkänna en ny kommission som sätter den fria rörligheten före löntagarnas rättigheter, avslutar Thomas Gustavsson och Sam Hägglund.

Uppdaterad: