Byggnads kommer att stoppa den borgerliga regeringens försök att sänka lönerna

Uttalande om borgarnas a-kasseförslag antaget på Byggnads kongress 2010.
Publicerad:

2008 införde den moderatledda regeringen en så kallad arbetslöshetsavgift i a-kassan. Ju högre arbetslöshetsrisken är bland en a kassas medlemmar desto högre blir medlemsavgiften. Idag innebär det till exempel att en hotellstäderska betalar 430 kronor i månaden medan en läkare betalar 90 kronor i månaden i avgift.

Folkpartiets ordförande Jan Björklund säger nu helt öppet att alliansens ursprungsidé med a-kasseavgiften är att den ska påverka fack och arbetsgivare när de förhandlar löner. Han säger att man inte ska driva upp lönerna i sin bransch så mycket att branschen inte tål det. Den borgerliga regeringen vill alltså hålla nere lönerna genom höga avgifter i a kassan.

Byggnads kommer alltid att står upp för en solidarisk lönepolitik och kommer aldrig tillåta att de som blir arbetslösa också får betala priset för arbetslösheten. Systemet med de orättvisa avgifterna till a-kassan måste skrotas. Detta innebär också att man lägger på en extra skatt på löntagarna.

Byggnads kommer att driva frågan om en rättvis a-kassa i valrörelsen och mobilisera för att byta politik och regering den 19 september!

Uppdaterad: