Nu blir Laval en valfråga

Riksdagen har idag tyvärr röstat igenom Lavallagen som innebär försämringar för utländska och svenska arbetare. Nu blir Lavallagen en valfråga.
Publicerad:

Byggnads har i flera år påpekat att en anpassning av EG-domstolens dom i Lavalmålet får stora konsekvenser för svenska och utländska löntagare och den svenska modellen. Föga förvånande har den borgerliga regeringen inte lyssnat på varningssignalerna utan utformat ett lagförslag som leder till lägre och dumpade löner. Lagen innehåller heller ingen garanti för likabehandling mellan löntagarna. Till exempel behöver arbetsgivarna inte teckna olycksfallsförsäkring för utländska arbetare.

– Nu när riksdagen har röstat igenom den borgerliga Lavallagen återstår bara att skriva om lagen, vilket socialdemokraterna har lovat att göra om de vinner valet i höst. Därmed blir Lavalfrågan en valfråga i riksdagsvalet, säger Byggnads ordförande Hans Tilly i en kommentar till dagens riksdagsbeslut.

– Det bästa hade givetvis varit om Lavallagen inte hade kommit till, men det är bra att lavalproblematiken nu blir en valfråga. Det tydliggör alternativen i svensk politik. För Byggnads är det oacceptabelt att en regering som säger sig försvara den svenska modellen genomför denna politik. Inte ens EG-domstolen begär att svensk lagstiftning ska begränsa fackets rätt att sluta avtal, fortsätter Hans Tilly.

– EG-domstolens lavaldom begränsade de villkor facket kan kräva för att utländska arbetare ska få rätt villkor. I Lavallagen går regeringen ett steg längre, den försvårar fackets möjligheter att teckna avtal med utländska företag. Om det utländska företaget kan visa ett kollektivavtal från hemlandet ska det gälla. Facket tvingas acceptera utländska kollektivavtal och anställningsavtal. Detta trots att vi i verkligheten ofta stöter på företag som kör med dubbel bokföring. Företaget visar upp ett avtal som innehåller rätt lönenivåer, medan man i byrålådan har ett annat avtal som de anställda tvingas skriva på med lägre lönenivåer. I praktiken innebär det att man skapar ett kryphål som gör det möjligt för oseriösa företag att dumpa löner, avslutar Hans Tilly.

Uppdaterad: