Ny förbundsledning i Byggnads

Den pågående Byggnadskongressen valde under fredagen en ny förbundsledning. Valen gäller för två år till 2012 då Byggnads har en extrakongress.
Publicerad:

Hans Tilly, ordförande – omval
Kongressen beslutade att enhälligt välja om Hans Tilly till ordförande för byggnads i två år. Hans har varit ordförande i Byggnads i åtta år.

Hans Tilly är 60 år och går i pension 2012, då har Byggnads en extrakongress.

Johan Lindholm, 2:e ordförande – nyval
Johan Lindholm, ordförande i Byggnads avdelning i Stockholm – Byggettan, valdes av kongressen till ny 2:e ordförande i Byggnads.

Johan är 46 år och i yrkesbeviset står det träarbetare. Han är gift med Marlene och har fyra grabbar från ett tidigare äktenskap.

Trots att hans dialekt är typiskt Stockholmsk så är hans favoritlag i fotboll Kalmar FF. Men när det gäller musik så är det en annan kis som är favoriten, Ulf Lundell.

Johan fick sina första fackliga uppdrag i början på 1990-talet och blev ordförande i Byggettan i december 2005 och ledamot av förbundsstyrelsen på kongressen 2006.

Han är mycket tydlig med att Byggnads nya organisation är den fråga som kommer att dominera under den kommande kongressperioden. Men visst finns det andra frågor som ligger honom varmt om hjärtat. Ungdomars situation, internationella frågor och då främst Europafrågan men det som kortsiktigt är viktigast är att vi byter regering vid valet den 19 september.

Torbjörn Hagelin, förbundssekreterare – nyval (återinrättat förtroendeuppdrag)
49-årige Torbjörn Hagelin är träarbetaren som föddes i Bålsta men av detta står inget att finna när han berättar om sitt kringflackande liv som tagit honom till Danmark likväl som Gotland.

Torbjörn är gift med Carina och har två barn. Han gillar hårdrock och lyssnar helst på Iron Maiden och AC/DC. Favoritlaget före alla andra är laget från förorten Solna, AIK.

Hans fackliga karriär började med ett uppdrag 1988 och fortsatte med en anställning 1995 i avdelningen på Gotland. Till förbundskontoret kom han 2001 och har sedan dess jobbat med förhandlingsfrågor.

Det som blir hans stora utmaningar är att öka medlemsantalet men också att få den nya organisationen på plats ute i landet innan den 31 december 2011.

Han tycker att uppdraget som förbundssekreterare gör att man blir en ordningsman i klassen. Mycket av hans tid kommer säkert att gå till att lösa konflikter och för det krävs två av hans talanger, den diplomatiska men även hans envishet kommer säkert att sättas på prov.

- Man kommer inte att tilldelas några lagerkransar i det här viktiga uppdraget säger förbundets nyvalde förbundssekreterare Torbjörn Hagelin.

Torbjörn Johansson, avtalssekreterare – omval
Torbjörn Johansson är 46 år och ursprungligen snickare från Skara. Han började år 1996 som ombudsman på Byggnads avdelning 6 i Trollhättan. 1999 började han som förhandlingsombudsman på förbundskontoret. De senaste åren har han varit chef för förhandlingsenheten. En tjänst som nu Torbjörn Hagelin tillträder.

Torbjörn Johansson har fem barn och bor med sin fru i Stockholm. Han har ett stort musikintresse och lyssnar gärna på hårdrocksbanden AC/DC och Aerosmith.

Det var en enhälligt kongress om valde Torbjörn Johansson till avtalssekreterare i Byggnads.

– Det är ett oerhört hedrande och ansvarsfullt uppdrag att vara avtalssekreterare i ett fackförbund som är på väg in händelserik framtid med stora utmaningar, säger Torbjörn Johansson.

– Mitt fackliga engagemang väcktes när en arbetskamrat och jag blev uppsagda på ett bygge. Lagbasen gick då till platschefen och sa, ”Om du ska säga upp grabbarna får du säga upp hela laget”. Det var då jag förstod vad den fackliga sammanhållningen betyder, avslutar Torbjörn Johansson.

Uppdaterad: